31 December 2015

Recensioner och posdcasts!

Tänkte såhär på sista dagen av året samla de recensioner och podcasts som nämnt Sword Princess Amaltea 3 (eller som jag deltagit i).
Först ut är en recension i LitteraturMagazinet:
En både gullig och intelligent seriesaga - LitteraturMagazinet

En väldigt bra recension, även om den var kort. Hade tacksamt tagit emot mer eftersom detta är sista delen i serien, men samtidigt förstår jag att recensenter har begränsningar. Och utan att avslöja för mycket så kan jag ju säga att jag själv hade haft svårt att recensera en sista del i en serie som denna, eftersom den innehåller flera plot-twists som är svåra att inte förstöra för läsaren om man skriver för mycket.
Men en del fina citat i recensionen, bl.a.:
"Det är starkt och nyttigt att läsa. Böckerna om Amaltea klassas som ungdomsserier och det innebär en viss gullighet, men främst är detta en oerhört intelligent serie som alltid är estetiskt snygg i en personlig mangastil, men också har innehållet på plats i varje serieruta."
Sebastian Lönnlöv, LitteraturMagazinet

Sedan ännu en recension, denna lite mer blandad i smaken:
Sword Princess Amaltea. Bok 3 - DAST Magazine

Detta var också en relativt kort recension, även om den ger mer feedback på innehållet. Dock uppstår några frågor i mig kring "svensk mangastil", vad menar Johannes med det? Syns det i stilen att jag är svensk? Det visste jag inte, haha.

Sedan tänkte jag ge lite svar på tal angående muskler på män. De av er läsare på bloggen som sett mitt föredrag om hur jag skapade Sword Princess Amaltea (har hållit det på diverse ställen) vet att jag hade en medveten tanke med kroppsformerna och de manliga karaktärernas utseenden i böckerna. Jag stör mig jämt på att fantasyfilmer väljer att med några få undantag fortfarande rollfördela kvinnorollerna till skådespelerskor med samma kroppsformer: slanka, smala och fagra. Detta är en grav felrepresentation av kvinnor i allmänhet, eftersom det begränsar vad vi ser som vackert eller "normalt" för en kvinna. Långa, musklulösa eller bredaxlade kvinnor blir inte representerade i samma utsträckning, och därmed anses de inte lika representativa för kvinnor i allmänhet. Detta formar vår syn på kvinnonormen.

Samma sak gäller för kroppsbehåring. Hur innihellskotta har kvinnliga krigare tid att raka sig under armarna och på benen när de är ute i skogen? Eller varför?? Kolla på tv-serien om Krigarprinsessan Xena, hennes armhålor är slätrakade som en 5-årings. Det är inte så kvinnors armhålor ser ut, men på grund av överrepresentation på film har det bildats en norm, som är så styrande att flickvänner tvingas raka sig för att deras pojkvänner är hjärntvättade till att ogilla kvinnligt kroppshår. Inte okej!

Så, genom att rita alla männen i Sword Princess Amaltea som fagra, klena, rakade (inget ansiktshår på någon av dem!!) och stöpta i samma kroppsform, ville jag ge alla manliga läsare samma frustrerande känsla som jag får när jag ser denna skeva representationen på film och i serier.
Och Johannes kommentar visar på att jag har lyckats, hehe!

Ett bra citat från recensionen som jag gillade:
"Vem ska läsa denna trilogi? Alla föräldrar som vill att sina barn ska växa upp med ett kritiskt sinne ska låta dem läsa detta. Alla som vill uppleva en skruvad saga med en illa dold feministisk agenda ska läsa detta. Alla som gillar manga ska läsa detta. Detta är nämligen bra på riktigt."
Johannes Genberg, DAST Magazine

Sen var det även en recension i Bild & Bubbla nr 205 av Sword Princess Amaltea 3, men den var så kort och intetsägande att jag inte ens pallar kommentera den här. Ovärdigt benämningen recension, i min mening.

Nu över till podcasts som jag deltagit i eller blivit omnämn i!
Först ut är ett samtal som hölls i Svenska Tecknares monter på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg i september. Tillsammans med Josefin Svenske (redaktör på Rabén & Sjögren och förläggare för Kolik Förlag) samt Johan Unenge (skapare av bl.a. Eva&Adam samt läsambassadör) satt jag med och samtalade om hur se svenska barnserierna ser ut idag, vad som behövs och hur de kan främja läsandet för unga nyfikna men kanske läströtta personer.

Prata! Serier för barn - Svenska Tecknare

Det var väldigt kul och intressant. Johan är en stor idol för mig, jag minns att jag läste KP främst för Eva&Adam (och såklart för Kropp&Knopp, det gjorde väl alla). Den försynta och tillbakadragna Adam och den aktiva och pådrivande Eva var en så frisk fläkt bland de annars ganska könsnormativa barn- och ungdomsserierna som behandlar relationer.
Josefin är inte bara min egen redaktör på Amaltea-projektet, utan dessutom en av få kvinnliga serieförläggare, vilket jag beundrar!

Är du sugen på att veta mer om barnserietrenden som är på väg nu och vad den kommer kunna ge, lyssna på detta samtal!


Sist men definitivt inte minst släppte Comixpodden ett HELT AVSNITT OM MINA SERIER (!!!), som en lite förtidig julklapp!
61.A song for Natalia - Comixpodden

Ni fattar inte hur glad jag blev av detta!!
Det är som massage för egot! Det är så kul att höra Joakim och Petter diskutera var och en av mina längre serier, och ge sina tankar kring karaktärernas drivkrafter, plot-twists och samhällsstrukturer. I 2 TIMMAR!!! De nämner en del spoilers, men varnar innan för den som inte läst alla ännu.
Detta var nog en av de bästa julklapparna jag fått i år! Tack så mycket, Comixpodden!!
Jag kan varmt rekommendera Comixpodden, speciellt om du gillar att lyssna på poddar medans du ritar!


Så med detta avslutar jag året, och tack så mycket för ännu ett år som du följt med mig genom mina äventyr under 2015. Nu mot nya äventyr!

24 December 2015

Merry Yule and A Happy New Year!

Hope you have a nice holiday and get lots of presents!

This card was made by me and my sister Catarina, I did the lineart and she colored it with Copic markers. She's such an awesome artist!!


We are both part of Nosebleed Studio and next year we're actually celebrating our 10 years together as a manga artist collective by making a manga new anthology together. More about that in a coming blog entry.

But a small tip for you all:
We are right now having a December sale in our online store! Our previous anthologies are
Among others, this beutiful Artbook is on sale and costs only 135 sek (about €13) + shipping.

Thanks for reading!

13 December 2015

Amaltea på Ängelholms bibliotek

 Jag har nämnt tidigare att jag arbetat på ett uppdrag för Ängelholms bibliotek, och här kommer äntligen ett inlägg med resultatet!

Jag åkte med min kära moder till Ängelholm och kollade in tavlan jag gjort för deras nya serieavdelning.
Det första vi möttes av när vi steg in på biblioteket var den nya serieavdelningen. Så häftigt och smart att sätta serierna längst fram i biblioteket. Det ser man inte så ofta!


Och så min tavla på Amaltea mitt i allt!
Det är extremt hedrande att få dekorera serieavdelningen hos dem. Verkligen en stor grej!


Jag gjorde Amaltea i skala 1:1 så att man kan ta foto bredvid Amaltea, hihi.

Dock upptäckte jag det saknades en del serier i avdelningen ... Var är all manga?
Inte ens Sword Princess Amaltea hittade jag (trots att hon dekorerar deras vägg).
Jag frågade bibliotekarien som pekade ut en plats längst in i biblioteket, bortanför barnböckerna ...

Ännu en av mina bilder, på display ovanpå bokhyllan till höger!

Nu vill jag inte låta gnällig, men med tanke på mitt tidigare inlägg om att manga behandlas styvmoderligt av kultur- och serieeliten så gör detta mig ledsen.
Jag förstår att det handlar om brist på yta, och att många av de mangaböcker som bibliotek väljer att köpa in är för unga läsare och på svenska (som jag förstår det är det krångligare att köpa in de som ges ut på engelska av amerikanska förlag) men med tanke på mangans popularitet är det otacksamt att placera dem längst in och längst bort i slitna gamla hyllor.
Och what's up med den blå städhinken liksom??
OBS! Läs tillägget nederst i blogginlägget.

Jag åker runt till olika bibliotek och ser allt från väldigt oengagerade serieavdelningen till rena serie-paradisen! Ett bra exempel som har jag skrivit om tidigare är Jönköpings bibliotek. De hade då serierna och mangan uppdelad efter barn, unga vuxna och vuxna.
Jag var på besök igen hos dem i onsdags för att hålla en mangakurs, och de är mitt i ombyggnaden av hela biblioteket. Hoppas verkligen att de kommer ge manga och serier en bra plats i den nya planlösningen...

Så detta blev en lite blandad upplevelse för min del. Yay för ny snygg serieavdelning, bu för särbehandling av manga!

Detta är inte första gången jag dekorerar en serieavdelning, faktiskt! Våren 2014 hängdes en diptyk av mig på väggen ovanför Lunds nyinvigda serieavdelning, och de hänger än idag:



Både de  i Lund och den i Ängelholm är digitalt målade och sedan tryckta på canvasduk. På så vis är verket inte lika känsligt som ett original hade varit.


TILLÄGG:
Efter detta blogginlägg publicerades fick jag reda på från en av bibliotekarierna på Ängelholms bibliotek att de planerade flytta dit mangan också, men att hyllorna är försenade och anländer först i  januari. Så då kommer allt vara löst! :D


Tack för att du läste!

28 November 2015

Rapport från I Seriernas Värld och Comic Con Gamex

Det har varit lite tyst på bloggen ett tag, och det är som vanligt för att jag har jättemycket att göra. Som tur är det roliga saker! Så jag tänkte uppdatera här med lite konventsrapporter och i kommande blogginlägg om vad jag jobbar med för projekt nu.

Här kommer alltså mina rapporter från de sista två konventen jag åkte på i år:

I Seriernas Värld (24-25 okt 2015)

Denna Malmö-baserade barnseriemässa har jag besökt sedan 2005. Den hålls vanligen vartannat år men det har ryktats om att den ska bli årlig!

I år var jag precis som förra omgången med i juryn för deras barnserietävling. Det var riktigt kul att få vara med och välja ut vinnarna, och svårt var det! Så många duktiga serieskapare som skickade in och minst hälften av bidragen var redo att tryckas och ges ut, enligt mig. Så synd att vi inte har en barnserietidning som tar in korta barnserier som dessa...

Själva festivalen hölls på Malmö Stadsarkiv. Det var första gången där, vilket skapade en del utmaningar. Det var inte mycket plats, samt eftersom arkivet nyligen flyttat dit tror jag att folk hade svårt att hitta dit. Dessutom är det inte en naturlig plats för de yngre Malmöborna.

Vi i Nosebleed Studio hade såklart försäljningsbord. Här ser ni mig och vår nya medlem Elise Rosberg vid bordet:


Jag höll även ett föredrag om hur jag skapade Sword Princess Amaltea, samt en workshop i mangateckning, och det var så många unga duktiga tecknare som kom!
Speciellt med tanke på min senaste bloggpost så vill jag återigen påpeka: Mangaintresset är INTE dött.



Comic Con Gamex (30 okt - 1 nov 2015)

Veckan efter ISV var det höstlov, och jag packade väskan för min Stockholms-tripp!
Först hade jag en signering på Akademibokhandeln Ringen på onsdagen, såhär såg det ut:



Efter det åkte Joakim och jag från Nosebleed Studio till Comic Con Gamex mässhall i Solna för att ställa i ordning vår monter. Vi hade inte fasligt mycket att ställa i ordning, men såhär såg montern ut på kvällen:

De tomma bokhållarna väntar på att få hålla upp våra böcker!
Dagen efter hade jag mangateckningsworkshop på TioTretton i Kulturhuset. Vanligen brukar jag ha workshops för max 20-30 deltagare, men eftersom Kulturhuset hade annonserat med den i tidningen så kom det över 50 (!!) sugna deltagare!
Och inte hade vi hjärta att säga nej, så de fick fylla hela rummet och såhär såg det ut:

Ett foto publicerat av TioTretton (@tiotretton)


Här är en liten film som TioTretton gjorde när jag förklarade:

Ett filmklipp publicerat av TioTretton (@tiotretton)


På fredagen var Elise Rosberg också på plats och Comic Con Gamex kunde börja!

Wiiiiii!!!!
Jag glömde ta bild på hela vår monter under fredagen och lördagen men såhär såg vårt bord ut på söndagen:

Vid det laget hade alla 50 ex av Sword Princess Amaltea som jag hade med mig tagit slut! O_O
Jag borde verkligen tagit med fler!

Och så några bilder från resten av mässan:

Mässan i sig påminde väldigt mycket om New York Comic Con, som jag besökte 2012.
Vilket ju är ett bra betyg! :D
Många olika nördintressen på samma plats. Både LAN-stationer,
mangaprylar, Sci-fi-relaterade butiker, Artist Alley och mycket mer!
Man kunde ta dit hela familjen och alla kunde hitta
något de gillade fantastiskt bra!
Såhär såg det ut uppifrån! Över 30 000 pers besökte CCG under helgen!
Och jag fick chansen att ta ett foto med cosplay-legenden YaYa Han.
Stort fan av hennes arbete med bl.a. Heroes of Cosplay, hoppas att
det kommer en ny säsong!
På Comic Con Gamex höll jag även samma föreläsning som på ISV, om hur jag skapade Sword Princess Amaltea, och det var ganska stort intresse! En del kom till och med fram efteråt och ville ha råd på det egna skapandet. Kul!
Jag hade också en signering i SF-bokhandelns monter och två liveteckningsevent, den ena i Namco Bandais monter och den andra i Illustratörscentrums monter. Även om det var en del teknikstrul i båda fallen (sladdar och kontakter som inte passade till min dator) så blev det av till slut. Dock fick jag rita i båda fallen med någon annans dator, vilket är som att försöka gå i någon annans skor, och om det är fel version av programmet är skorna dessutom fel storlek ... Testa det så vet ni, haha!

Helgen var i alla fall superkul, och jag fick möjligheten att träffa en del vänner jag inte annars ser så ofta eftersom vårt kära land är så avlångt.
Tack Tomas, Filip, Jenni och Frida för att jag fick sova hos er under min resa! \(^w^)/

✪ Och tack för att du läste! ✪

06 November 2015

Svensk manga behandlas styvmoderligt av Seriesverige och kultursidorna

Lite sur, ursäkta bitter rant:

I senaste numret av Svenska Tecknares medlemstidning Tecknaren kan man läsa essän "Svenska seriers särdrag" av Monica Hellström. På tre sidor försöker hon beskriva de svenska seriernas influenser och unika drag. Hon har även med en historisk tillbakablick.
Men inte någonstans nämns manga. Svensktecknad manga. Suck...

Men visst, vi kan ju argumentera att det är som så att hon och många andra inte ser manga (svensktecknad manga) som något för vuxna, och även om titeln på hennes essä är missvisande så beskriver hon främst de svenska vuxenseriernas särart. Ett tragiskt men klassiskt exempel på fördomarna mot manga...

Så då förväntar man sig ju att svensktecknad manga ska nämnas i en artikel om barn- och ungdomsserier, eller hur?

Nej, så enkelt är det tyvärr inte i Seriesverige.

Läste precis GP:s artikel om "barnseriernas revansch". Inte ett enda ord om svensktecknad manga.

Jag börjar bli j*vligt trött på hur manga ställs i farstun varje gång det talas om serier i kultursammanhang. Speciellt svensktecknad manga.

Kom igen! En av de största barnserietävlingarna vi hade på 2000-talet var Mangatalangen 2006 och 2007 och den producerade många superduktiga tecknare. Varför vi inte ser alla dem utgivna är inte pga. kvalitén, utan helt enkelt för att FÖRLAGEN inte valde att plocka upp dessa tecknare.
För manga är inte coolt nog för dem.

Så de av oss som ville få uppmärksamhet fick kämpa oss till det. Åsa Ekström (Sayonara September)​ tjatade till sig en plats på Kartago. Likaså Yokaj Studio (Kick Off) på B. Wahlströms, som de sedan lade ner serien innan den var avslutad. Jag blev själv tillslut utgiven av Kabusa Böcker (efter flertalet nej från andra) med Mjau!. Carolina Ståhlberg, Kei Mak​, Jesper Nordqvist, Nosebleed Studio​ med flera har fått kämpa hårt för att komma dit vi kommit.
Hårdare än många andra. Våra serier har inte blivit hyllade och framhävda på kultursidorna som något underbart trots att det är våra serier som barnen läser!

Och manga säljer! Svensk manga säljer! Och läses! Mjau! har till dags dato sålts i över 10 000 (!!!) exemplar. Sword Princess Amaltea har redan sålt över 5000 exemplar.  Det är extremt få barn- eller ungdomsserier som når dit, speciellt då de inte lyfts fram på kultursidorna så ofta, smekts med silkeshandskar av recensenter eller får presigefyllda nomineringar eller priser, samt allt för ofta UNDVIKS av krönikörer och journalister som ska sammanfatta "barnserierna av idag".

De köps, lånas och läses av en enkel anledning: BARN vill läsa MANGA.

Så jag blir återigen så enormt ledsen, uppgiven och irriterad när det ser ut såhär i en artikel om "svenska barnserier". Mjau! nämns inte ens med en liten rad i GP:s artikel, trots att den står i varenda biblioteks seriehyllor. Och manga är bara kort med i två bisatser, trots att du kan fråga barn i vilken grundskoleklass som helst och minst en eller två ungar är mangafrälsta. Och inget alls om svensk manga.

Men visst, kultureliten och serieeliten kan ljuga bort oss hur mycket ni än vill, vi tillhör ändå framtiden. Era barn kommer läsa våra serier. Det gör de redan, och älskar det.

Och snart är ni gamla och vi tar över.

 
Arg Ville är ARG.

Dessutom inget om webbserier, vilka barn och unga läser mycket av idag. Men jag antar att Matilda Källén (som skrivit artikeln) på GP:s och många andra som undviker detta helt inte själva pratar med barn och unga om deras serieläsande. 
Men det är ett helt annat problem.

26 October 2015

Stockholms-tripp!

På onsdag drar jag till Stockholm och gör stan osäker, hehe!
Här följer mitt späckade schema, med signeringar, liveteckning, föredrag, bokförsäljning och mangaworkshop!


Onsdag 28 oktober:


15.00 - 17.00 Signering av Sword Pincess Amaltea (och Mjau!) på Akademibokhandeln Ringen vid Skanstull i Stockholm. (Länken leder till facebook-eventet)


Torsdag 29 oktober:

15:00 - 17:00 Mangaworkshop på TioTretton i Kulturhuset (Länken leder till deras hemsida)
Gratis men begränsat antal platser, så först till kvarn gäller!


Fredag 30 oktober:

Säljer böcker i Nosebleed Studios monter på Comic Con Gamex i Friends Arena

12:00 - 12:45 Skapandet av Sword Princess Amaltea Scen 4
Jag berättar om hur jag arbetat med boken, utvecklade konceptet och blev utgiven.

13:00 - 14:00 Liveteckning Bandai Namco Entertainments scen  
Jag ritar Naruto-inspirerade bilder på scen, kom och kolla!

15:00 - 16:00 Signering i SF-bokhandelns monter 
Kom och få din bok signerad med en fin teckning i!


Lördag 31 oktober:

Säljer böcker i Nosebleed Studios monter på Comic Con Gamex i Friends Arena



Söndag 1 november:

Säljer böcker i Nosebleed Studios monter på Comic Con Gamex i Friends Arena

12:00 - 13:30 Liveteckning Illustratörscentrums scen
Se mig skapa en digital målning av Amaltea. Lärorikt!


Hoppas ni Stockholmsfans jag har här på bloggen kan hitta till något av eventen, så att vi kan säga hej till varandra. Blir lätt så anonymt online, så det är kul att träffas i person också.

Tack för att du läste!

19 October 2015

En månad av mässor och signeringar


Puuuh~
Nu kan jag äntligen andas ut lite, och rapportera om den gångna månadens event.
Detta har hänt:


Comic Con Malmö 12-13 september
Nosebleed Studio hade en monter (!) på Comic Con Malmö, och såhär såg det ut:

Elsie, Catarina och jag i Nosebleed Studios monter.
Jag och Nosebleed Studio deltog även i en del framträdanden på mässan. Först satt vi tre och samtalade om svensk manga, hur utgivningen förändrats och vart den är på väg. Det kom ca 20-30 pers som verkade mycket intresserade!
Därefter hade vi ett "Mangabattle" i SF-bokhandelns monter, där vi först utmanade varandra och sedan publiken i att rita roliga mangainspirerade bilder på olika teman som publiken gav oss. Alltid poppis!

Mangabattle i SF-bokhandelns monter.
Dessutom satt jag med Mikael Sol (serieskapare och redaktör för Fantomen-tidningen) i Egmonts monter och gav portfolio-utvärderingar åt de som vågade sig fram. På lördagen var det bara en som kom fram med en serie, men på söndagen fick vi t.o.m. en liten kö! Det var kul och uppskattades av de som fick vägledning i sitt skapande.


Östergötlands Bokmässa 19 september
På Östergötlands Bokmässa i Linköping höll jag en mangateckningskurs och signerade lite böcker. Tyvärr hade jag inte fått Sword Princess Amaltea 3 än, så några fans som kom förbi för den fick gå hem utan. :(
Såhär såg mässan ut:




Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg 25-27 september
Ett av årets höjdpunkter i Seriesverige, och det främsta som händer på hösten, så det självklara valet för släppet av Sword Princess Amaltea 3 sista delen!
Jag och Henri Gylander, som också släppte en bok på mässan, höll vår releasefest, vilket var ett lyckat partaj! Livemusik, liveteckning, filmer och annat skoj. Ni som inte var där missade verkligen något!
Såhär glada såg vi ut dagen efter när vi båda satt och signerade i Kolik förlags monter:

Ett foto publicerat av Kolik förlag (@kolikforlag)

Jag deltog även på Seriescenen med liveteckning, en bild som sedan auktionerades ut och pengarna gick oavkortat till Radiohjälpens insamling för människor på flykt!
Bra initiativ!

Nu är alltså Sword Princess Amaltea 3 släppt!
Den finns även att köpa via Nosebleed Studios webbshop, och där kan ni också få den signerad med en fin bild (skriv i kommentaren till beställningen om ni vill ha den signerad).
Det finns också ett förmånligt paketpris för alla böckerna för 295:-, inkl. ett Amaltea-pin!

Klicka på bilden för att komma till webbshoppen.


Signering på SF-bokhandeln 9 oktober
Väl hemma från Bokmässan med massa ståhej blev det en signering av Sword Princess Amaltea 3 på SF-bokhandeln i Malmö, tillsammans med Dennis Gustafsson som gör Viktor Kasparsson-serien. Kul var det!


HBTQ-mässa på Malmö Stadsbibliotek 17 oktober
Denna helgen sålde jag och de andra redaktörerna Elise och Anette vår serieantologi Freya Sequential Love Stories på HBTQ-veckans bokmässa på Malmö stadsbibliotek. Mycket bra initiativ, och vi fick chansen att träffa andra förläggare och författare som tänker på att inkluderar HBTQ i sina verk. Coolt!
För er som ännu inte har köpt er ett exemplar av Freya rekommenderar jag att göra det snarast, den håller på att ta slut! Klicka på bilden så kommer du till Nosebleed Studios webbshop där du kan läsa mer om boken.

http://nosebleed-studio.com/wp/product/freya-sequential-love-stories/


Det var de mässor och signeringar jag haft den senaste månaden. Men min turné är inte över. Kolla i listan till höger för att se vart jag kommer härnäst!

Dessutom tänkte jag tipsa om en liten tävling jag håller på min instagram @nataliasmanga.
Jag antog utmaningen #inktober där man ska göra en tuschad bild om dagen i en månad. Men jag ger även bort bilderna varje dag till den som först kommenterar bilden på instagram!
Så om ni vill ha en bild, passa på att följa mig redan idag, så kanske ni har en chans att lägga vantarna på ett tuschat original av mig.
Här är ett exempel på en av bilderna:


Tack för att du läste!

18 September 2015

Bokmässan x 2!

I helgen och nästa helg kommer jag hinna avverka två stycken bokmässor!

Först ut är Östergötlands Bokmässa på Linköpings bibliotek på lördag den 19:e (imorgon).

Jag kommer hålla i:

13.00 – 14.00 i seriehörnan
Mangateckning – Workshop
Vill du lära dig rita manga av ett riktigt proffs? Natalia Batista som gjort de svenska mangaserierna Mjau! och Sword Princess Amaltea kommer till bokmässan och lär ut hur du skapar din egen mangafigur. Från 8 år uppåt.
Den är helt gratis, så det är bara att komma!


Därefter kommer jag att signera Sword Princess Amaltea 1 och 2 (3:an har jag fortfarande inte fått tyvärr...). Har ni redan köpt böckerna, eller någon av mina tidigare serier, så går det såklart bra att komma och få även dem signerade.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Helgen efter det är det dags för Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg, årets höjdpunkt för alla i bokvärlden.

Eftersom det är mega-super-duper-awesome-boksläpp av Sword Princess Amaltea 3 (sista delen i serien!!) så kommer jag närvara hela helgen och har ett tajt schema:

Torsdag 24:e september:

13.00-14.00
Signering i Kolik förlags monter

15.00-16.00 Signering i Kolik förlags monter



Fredag 25:e september:

13.00-15.00 Signering i Kolik förlags monter

16.00-17.00 Signering i Kolik förlags monter

17.00-18.00 Signering i SF-bokhandelns monter 


Lördag 26:e september:

11.00-11.45 Liveteckning på Seriescenen Jag kommer teckna Amaltea live på Seriefrämjandets scen, och i slutet av programpunkten kommer originalbilden auktioneras ut till förmån för Radiohjälpens insamling för människor på flykt. Se facebook-eventet här.  Var med och se bilden växa fram och stöd sedan de som behöver din hjälp genom att bjuda på auktionen!

13.00-15.00 Signering i Kolik förlags monter

16.00-17.00 Signering i Kolik förlags monter

20.00-23.00 Releasefest för Sword Princess Amaltea 3 och Livet före döden
MISSA INTE! Sicken fest det kommer bli! Jag och Henri Gylander (som också gått på Serieskolan i Malmö) släpper böcker samtidigt, och detta kommer bli en hejdundrans kalas! Livemusik, boksigneringar och kul överraskningar~
Se facebook-eventet här. Här är affischen för releasefesten:



Söndag 27:e september:

11.00-12.00 Signering i Kolik förlags monter

12.00-13.00 Serier för barn och unga, panel i Svenska Tecknares monter 
Vad skiljer serier för barn från andra barnböcker? Hur ser statusen ut för barnserier idag? Finns det någon marknad? Hur tänker förlagen? Vilka barn och ungdomar läser serier? Vilka gör dem och vilka behov finns det? På vilket sätt kan arbetet med läsfrämjande använda seriemediet bättre?
Natalia Batista, serieskapare och illustratör
Josefin Svenske, förläggare Kolik förlag
Johan Unenge, illustratör, serietecknare, manusförfattare och läsambassadör


14.00-15.00 Signering i Kolik förlags monter

Hoppas vi ses där!!

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ 

Jag jobbar också vidare med bilden till Ängelholms biblioteks seriehörna. Här är en till liten smygtitt på hur en bit av den kommer se ut:

 

Hela bilden lägger jag nog först upp när den är officiellt hängd på biblioteket. Ni får hålla er till tåls, haha...

✰ Tack för att du läste och hoppas vi ses på någon av bokmässorna! ✰

16 September 2015

200:e blogginlägget!

Japp, jag har skrivit på denna bloggen i alldeles för många år, haha...

Jag tänkte dock att varför inte göra en sammanfattning av vad jag skrev om varje år:
(ooomg, detta kommer bli långt!)

2008
 
Jag börjar mitt blogg-författarskap starkt med ett inlägg om hur mitt liv ser ut som "arbetslös" (alltså som frilansande tecknare). Buhuhu, stackars mig! Så jag försöker skaffa mig jobb som illustratör men jag blir bara mer och mer desperat.  Bokmässan ger lite tröst, och inte minst tecknarträffen. Samt mangabattle-eventet. Ouch, de fotona... Så ung jag ser ut!
En illustratörstävling med oschyssta regler är värd att nämna, samt jag dabbar i digitalt måleri här och där.
Men plötsligt lossnar det, både med jobb (visserligen lärarjobb) och med en serieidé: första utkastet till Mjau! Samt ett större teckningsuppdrag, med hologram, beställd av IT-nissar i Blekinge! Dock är mitt ego fortfarande svajjigt, och det kan man läsa om när jag inte vinner en teckningstävling på J-popCon.
Jag kämpar vidare med min serie A song for Elise som jag lägger upp på nätet och gör fansin av, samt ligger verkligen inte på latsidan med både Mjau! (Mjau Mjau) och Harry Potter-doujinshi på gång. (hur orkade jag?! hahaha)
Tillslut skickar jag iväg pitchen för Mjau! (Mjau Mjau) och påbörjar den långa väntan...
Och mitt i allt det tar mitt 2,5 års långa förhållande slut. Krasch!

2009
Året börjar lysande! Jag lovar mig själv att inte skaffa ett nytt förhållande på ett år utan satsa på serierna. Jag gör listor och ställer i ordning min arbetsplats. Och det verkar betala av sig... A song for Elise ökar i fans på webbseriesidan medan Mjau! (Mjau Mjau) får ett utgivningskontrakt och jag lyckas få in en manga i mangatidningen Shojo Stars!
Samtidigt vågar jag vara lite personlig på bloggen, och skriver om mitt kärleksliv~
Och så trycker jag min första egna bok: A song for Elise! Släpper den på SPX och har det livat!
Recensionerna låter sig inte väntas på, både en del positivt, hyllande och lite mer svalt. Samt releasefest, yeah!!
Och så kommer ett stort projekt, ett erbjudande jag inte kunde tacka nej till. Jag kämpar på!
Plötsligt kom den, som en virvelvind: Kärleken! Och lika snabbt som den for in så stormade den vidare och lämnade mig skadad på marken.
Så jag tvingas plocka upp de trasiga bitarna av mig och limma ihop dem, och fortsätta framåt med planer och projekt. Resan till seriefestivalen Amadora BD (inbjuden via en god vän) kommer och lyfter mig ur min stress-vardag och lyser bokstavligen solljus in i min gråa regnperiod.
Åter vid ritbordet känner jag av stressen igen. Som tur kan jag balansera ritandet med lärarjobb och lite julfirande. Och troligtvis en av mina allra bästa julklappar någonsin: ett mangabokskontrakt hos tyska Tokyopop!

2010
Året börjar bra! Jag debuterar på svensk marknad med Mjau! och bygger en flashig hemsida! Signeringar och recensioner och blommor!
Samtidigt är projektet Swedish Comic Sin redo att lanseras, som startade redan hösten året innan. Och mitt i allt åker jag på mitt livs resa till Japan - för första gången! Det blev en ordentlig rapport från resan med inte bara en, två, tre utan hela fyra inlägg, inklusive redaktörsmöte på Shueisha! Woah!!
Våren drar igång rejält med konvent och seriemässor och boksläpp! Och hela tiden sliter jag med uppdateringar av seriesidorna i A song for Elise för den tyska versionen, vilken sedan direkt avlöses med illustrationsuppdrag för Häxfolket hos Bonnier Carlsen. Plus PRAO-eleven Naemi! Jag passar på att bli facebookare också, haha...
Vid det här laget har jag börjat få lite uppmärksamhet i media och det kommer ibland fanmail, ofta med frågan "Hur blev du upptäckt?", vilken jag svarar på på bloggen.
Äntligen släpps Ein Lied für Elise och jag får åka på en VIP-ig resa till Frankfurts Bokmässa~
Samtidigt firar jag ett år med min pojkvän, och vi är fortfarande ihop idag (2015).
Hösten fylls annars av barnboksillustrationer till Häxfolket, ett rätt så maffigt projekt. Jag äras med Lunds Kulturstipendium och firar jul i Småland.

2011
 
Året börjar bra med att jag inte bloggar på 1,5 månad, hahaha... Nåväl, det finns en anledning: jag gör en serie för japanska tidningen Ribbons mangatävling. Samt signerar mangaböcker på SF-bokhandeln och ritar på illustrationerna till Häxfolket. I april är jag med och släpper två böcker till SPX: Swedish Comic Sin 2 (400 sidor tjock!!) och Nosebleed Studios första mangaantologi!
Plötsligt slår tsunamin Japan och jag är med i Tokyopops insamling av pengar för dem. SPX (årets seriehöjdpunkt) slår samtidigt Stockholm och jag bakar melonpan.
Jag får för första gången något form av erkännande i seriebranschen när Mjau vinner andrapris i barnbokstävlingen Bokjuryn 2010, kategorin serier. Men såklart blir det ett känslomässigt inlägg om att aldrig få ett riktigt erkännande...
Våren bjuder på konventen UppCon (*snyft* saknar det) och B.L.Y.G., på vilka jag båda höll föredrag och event. Samt mer bakande, haha!
Åh, ja, vi har vid det här laget skaffat katt! Hilda heter hon. Sommaren är skön, jag får lite vila och hinner på min 25-årsdag reflektera över vad jag åstadkommit. Det hinns även med signering på SF-bokhandeln och en semesterresa till min släkt i Portugal. ❤
Jag missar att skriva på ett tag och beklagar mig över att jag får för få kommentarer (lustigt nog får jag ÄNNU FÄRRE idag, och fortsätter ändå, haha). Samtidigt jobbar jag med illustrationerna till den sista Häxfolket-boken.
Bok- och biblioteksmässan i Göteborg blir en späckad helg, med barnböcker och serier! Och jag har fått en ny docka, som jag stolt visar upp.
I oktober har jag en äventyrlig vecka, med Barcelona-resa, lärarjobb på Malmö Högskola för första gången och klättring på klättervägg! Jag är även på Jönköpings bibliotek för att hålla mangakurs, och blir helt överlycklig när jag ser hur mycket manga och serier de har!
Nosebleed Studio ställer ut på I Seriernas Värld och jag skickar mitt bidrag till Ribbon. Det är pirrigt att vänta på svar! Under tiden får jag chansen att själv bedöma seriebidrag i mangatävlingen Klara, Färdiga, Manga! vilket var kul.
Jag hinner dock inte vänta på svar från Ribbon, utan påbörjar nästa bidrag till dem, Hooked On You, för att kunna få det klart till Nosebleed Studios nästa bok.
Julkalendern på TV är så bra att jag gör en fanart (en av få fanart-bilder jag gjort), och inlägget blir ett av de mest lästa på min blogg. Och lagom till jul får jag dessutom veta att min första serie till Ribbon kom med på en av de lägre prispallarna i deras månadstävling! Jippie!!
I slutet av året jobbar jag på en kort serie med karaktärerna från A song for Elise, som ska vara med i BL-antologin GUYS.

2012
Året startar med att jag bollar tre serieprojekt samtidigt, bl.a. mitt nya fantasymangaprojekt. Jag får  chansen att läsa utvärderingen som den japanska juryn gjorde av mitt bidrag till Ribbon, väldigt intressant! Och samtidigt utkommer Mjau! i den portugisiska mangatidningen Banzai.
Så är jag äntligen klar med mitt andra bidrag till Ribbon, och gör dessutom min första video på youtube när jag tuschar.
Nosebleed Studios andra antologi Seaside Stories släpps och vi säljer den på Stockholms Internationella Seriefestival, där jag även säljer första kapitlet av A Sword Princess Tale.
I juni får jag svar om mitt andra Ribbon-bidrag, som också fått en utvärdering i tidningen! Väldigt intressanta kommentarer...
Nosebleed Studio är på plats när sista UppCon någonsin går av stapeln. Under sommaren startar jag och min vän Elise också projektet NonStopCon (Tyvärr går projektet utför några år senare...) samt jag reser till Portugal igen och får en nördig resa!
Sommaren avslutas med mitt första NärCon, samt en resa till konventet NowJapan i Vilnius! Tyvärr ser det inte ut som om jag gjorde några rapporter...
Hösten startar med att jag blir intervjuad av City Malmö och vi bygger om Nosebleed Studios hemsida. Sen plötsligt sitter jag med Emil på flyget till New York Comic Con!! Det resulterar i en lång och bildrik rapport, och massa tips för den som är sugen på att åka dit.
seriemässan AltCom i Malmö säljer vi i Nosebleed Studio våra mangaböcker, samt jag senaste Swedish Comic Sin 3. Året avslutas med en julrabattskampanj på vår hemsida.

2013
Året inleds med att jag planerar nytryck av A song for Elise, eftersom jag självmant lyckats sälja de 400 exemplar jag tryckte 2009. Samtidigt går även Mjau! i nytryck som en fin samlingsvolym.
Jag sitter såklart inte still, och bollar lärarjobb och serieprojekt under tidig vår, bl.a. mitt tredje bidrag till Ribbon. Nosebleed Studio testar också för första gången på crowdfunding, och det går väldigt bra!
Men vårens riktiga höjdpunkt måste vara kickstarten av Sword Princess Amaltea (f.d. A Sword Princess Tale)! Jag börjar också lägga upp fler videos på youtube, bl.a. när jag tuschar omslagsbilden till första boken.
Jag gör också ett långt inlägg om en recension av Nosebleed Studios antologi Seaside Stories, som jag inte tyckte riktigt var en bra recension. Det blev en hel ordväxling med recensenten i kommentarerna....
Sommaren erbjuder mycket ritande på Sword Princess Amaltea, konvent och mässor samt en inbjudan - till Japan!! Jag gör en lite sen rapport tillslut (som del av årssammanfattningen), trots att resan var en succé hade jag inte tid att göra den tidigare.
I slutet av juli är jag helt plötsligt (haha, typ inte) klar med bok 1 av Sword Princess Amaltea, med släpp på Bokmässan + awesome trailer!
Hösten drar igång med konventet Confusion, föredrag och signeringar samt en stor prisceremoni för att Häxfolket vann Nordiska Skolbibliotekarieföreningens barnbokspris! Och recensioner, så många recensioner~
Året avslutar jag med en julspecial på hemsidan, med signerad och julklappsförpackad Sword Princess Amaltea.

2014
Årets första inlägg handlar om att jag börjat arbeta på andra boken av trilogin Sword Princess Amaltea, samt håller föredrag om mangastereotyper på Seriefrämjandet Skånes möte. Sen drar Nosebleed Studio till NärCon Vinter där jag håller samma föredrag. Och jag lägger upp en ny tuschnings-video på youtube!
Under våren åker jag även till event med Kolik förlag (så som SciFi-mässan i Malmö), vi skaffar oss en till katt (Lovis), samt jag drar till många konvent och mässor och håller föredrag, så som GothCon, LitteraLund, FairyCon och sist men inte minst S.I.S.
På något vänster lyckas jag få klart Sword Princess Amaltea bok 2 redan i juni (mycket tack vare mina assistenter!), samtidigt som jag under hela året jobbat på Serieskolan i Malmö som lärare (visserligen bara 30%). Det blir smygsläpp av boken på NärCon Sommar, med coola linnen och tygpåsar och annat merch! Men precis innan dess drar jag och Emil till Portugal igen, där jag också får träffa lite fans~
Signerar på SF-bokhandelns 30-årsjubileumsvecka samt skriver ett argt inlägg om boken Kvinnor ritar bara serier om mens. Eller ja, snarare om en incident kring den boken, samt den manliga dominansen i svenska serieförlag. Detta blev nog mitt mest lästa inlägg, och slog julkalender-fanarten, haha!
Min höst blir väldigt stressig. Bolla serielärarjobbet på Serieskolan (som då gick upp i tid temporärt och bitvis var rätt så känslomässigt krävande) och att min mormor hamnade på sjukhus, med tecknandet och mässor blev stundvis lite väl påfrestande. Jobbigaste hösten hittills, tror jag...
Som tur avslutas året med lite upplyftande pepp när vi i Nosebleed Studio crowdfundar vår Stora Mangasamling, samt drar till Confusion.

2015
  
Årets rivstart blir resan till seriefestivalen i Angoulême i Frankrike, inbjuden av Svenska Institutet! Ännu en sådan där personlighetsutvecklande resa, som den till Tokyo 2010, Frankfurt 2010, New York 2012 och Tokyo 2013. Plus nya kontakter, yay!
Jag uppdaterar sporadiskt, men lite recensioner av Nosebleed Studios Stora Mangasamling nämner jag, samt rapporterar från Malmö Seriefest som jag är med och organiserar på Malmö Stadsbibliotek.
Jag åker också till PicaCon, första konventet som faktiskt betalat mig för att komma och hålla föredrag! Framsteg, yay!
Innan SIS hinner jag vara med och producera och crowdfunda två serieböcker; Swedish Comic Sin 5 och Freya - Sequential Love Stories.
Sommaren blir tyst på bloggen, eftersom jag sliter som ett djur för att få klart Sword Princess Amaltea bok 3. Tillslut kan jag göra en lång uppdatering med rapporter från SIS, KodachiCon, tyska konventet DoKomi och sist men inte minst NärCon Sommar, där jag för första gången hade rollen som områdesansvarig för Artist Alley. Det var riktigt kul!
En längre rapport från DoKomi kom lite senare, med många bilder.
Och så när jag nu var klar med sista boken av Sword Princess Amaltea, så kunde jag äntligen få sätta igång mitt nya projekt som jag sett fram emot i typ ett år: att animera Mjau!
Det är så långt som 2015 avverkats, så nu bär det av... Mot FRAMTIDEN!!

Dessutom:

Jag gillar statistik, speciellt om min serieproduktion, och gör flera inlägg om detta:
2008 - 2009 - 2013 - 2015

Jag gillar också att hålla på med nyårslöften, och här kan du läsa om dem:
2009 - Året då allt ska hända!
2010 - Året då allt kommer att hända!
2011 - Men var lite stolt för fan!
2012 - The year of new beginings!
2013 - Let's draw!
2014 - A year of reaping the fruits
2015 - The year of new challanges!

Samt jag gillar även att sammanfatta mina år mer i detalj, och här kan du se varje års sammanfattning:
2008 - 2009 - 2010 - 2011 - 2012 - 2013 - 2014