24 July 2018

AvestaArt + ny bok!

Nu ännu ett inlägg på svenska, för mina läsare på hemmaplan!
Här har det varit tyst, men inte för att jag legat på latsidan (ni som följt bloggen vet att jag nog inte ens har en latsida). Jag har varvat husbyggande med serieevent (rapporter ligger på lut, de dyker upp här snart!) och bokbyggande (mer om det nedan). Alla delar peppande, utmanande men även stundsvis utmattande. Så här kommer en liten uppdatering jag önskat att jag hunnit göra tidigare.

I våras besökte jag Verket i Avesta för att vara med och hänga upp mina egna serieverk som del av deras årliga konstutställning AvestaArt. Mitt i den gamla järnbruksbyggnaden hänger nu mina seriesidor och visas mina videor när jag ritar! Så häftigt!

Video i bakgrunden med kuddhörna där man kan sitta ner och lära sig hur
man tuschar och ritar. Arbetshörna i förgrunden som visar upp hur man
kan jobba med ljusbord (släckt för fotot). Samt stor fondvägg med Amaltea!


Original från mina serier hänger på båda väggarna. Arbetsbordet i förgrunden.

En fotovägg där man kan ta egna katt-selfies med Ville och Vanilj!
Foton tagna av Sussie Carlzon.

Jag kände mig hedrad att få vara en av de 13 konstnärer från hela världen som ställer ut på Verket mellan den 19 maj och 16 september. Det känns som en stor grej, inte bara då jag är en serietecknare (serier ses inte i allas ögon som tillräckligt fin konst att den ska få ställas ut), utan även faktumet att jag som mangatecknare får ställa ut mina verk. Mangastilen jag har upplever jag stöter bort en del inom konstkretsar som antingen ser den som för mainstream eller "kopierad" (då de inte förstår att manga är en bred konstform med olika uttryck) eller att den ses som smutsig populärkultur. Men teamet bakom AvestaArt verkar istället sett min stil och mina verk som en tillgång, som kan locka andra grupper till Verket och skapa nya möten. Det uppskattar jag mycket! Tack!

Passa på om ni är i trakten och åk till Avesta för att se hela utställningen, den är så imponernande! Hänger fram till den 16 september och jag kommer komma förbi innan den tas ner för att hålla mangakurser, för skolklasser och eventuellt för allmänhet också.

❀  ❀  ❀  

Nu lite kort om en annan sak jag jobbat frenetiskt med hela våren och under sommaren:

Nosebleed Studio lär dig teckna manga Serieskapande! 

 

Vår efterlänktade uppföljare till Karaktärsdesign-boken vi gjorde 2017, och denna bok är dessutom nästan 100 sidor tjockare! Vi går igenom ALLT grundläggande för att skapa egen manga, från idé och manus till teckning, tuschning, rastrering, textning och sist men inte minst publicering! Om du drömmer om att bli en mangatecknare så är detta boken för dig!

Vi är så stolta att vi lyckades göra klart denna bok. Ända upp till dagarna innan tryck lade vi till saker i den, det var ju så mycket vi ville ha med! Vi i Nosebleed Studio har ju jobbat professionellt men manga i mer än 10 år, vilket blir totalt över 50 års erfarenheter som vi ville ha ned på papper. Otroligt svårt, men jag tror vi lyckades, med en del hjälp från våra testläsare som gav ovärderlig feedback på skisserna.

Boken släpps på NärCon Sommar i helgen, med försläppsfirande på torsdagen kl. 18-19, då den säljs med 10% rabatt (org. pris 299 kr vid våra bord). Ska du till NärCon så kan jag lova att du inte vill missa detta!

Missa inte heller våra andra event på NärCon Sommar:

Fredag 13:00-14:00 i Workshop-salen
Teckna manga med Nosebleed Studio

Fredag 17:00-18:30 i Artist Alley
Gratis Chibi-porträtt!
Regler: Man kan anmäla sig när som under torsdagen och fredagen genom att skriva sitt namn på en liten lapp och stoppa den i en låda vid Nosebleed Studios bord i Artist Alley. 17.00 lottar vi fram 15 lyckliga vinnare ur lådan som får sina poträtt. Man måste vara på plats 17.00 när ens namn ropas upp för att få en guldbiljett.

Lördag 14:30-15:30 i Workshop-salen
Visa dina serier och bilder för Nosebleed Studio!
Ta med de bilder och serier du vill få feedback på, antingen i en pärm eller på din platta/mobil. Du kommer få råd i hur du kan utveckla din stil, vad du ska träna på, hur du kan utveckla dina serier och svar på dina frågor kring hur man blir mangateckare. Se till att vara i tid, det kan bli kö.

❀  ❀  ❀ 

Sist men inte minst, så har min kära kollega Åsa Ekström som arbetar som mangatecknare i Japan och gett ut böcker på löpande band, medverkat i utställningar, media och publiceringar i tidningar i mangans hemland (fantastiskt!) – börjat blogga på sin japanska blogg om olika svenska mangainspirerade tecknade serier för att lyfta fram oss för hennes japanska läsare, och hon gjorde två inlägg med Nosebleed Studios böcker (bl.a. en med min Mjau!)!! Så otroligt snällt av henne, och hedrande att få en så fin liten text om sin serie, på japanska~
Gå in och kika om ni vill träna på er japanska, eller använd Google Översätt för att hänga med, hihi. 

Åsas egna serier är bl.a. Sayonara September (en av mina egna favoriter bland svensk manga) och Hokuō jyoshi Åsa ga mitsuketa Nihon no fushigi (den serie böcker hon gjort i Japan som blivit en stor hit där!). Kolla in dem! 

❀  Tack för att ni läste! 

1 comment:

  1. kommer en sammanfattning av 2018? <3 vet att du är upptagen med att bygga hus men undrade om det finns planer för en sammanfattning <3

    ReplyDelete