29 August 2010

Hur jag blev "upptäckt"

Ouch, den titeln kan lätt ge mig divstämpeln.

Jag har fått frågan ett par gånger, så det är nog bäst om jag skriver om det här, och förklarar saker.

Jag förstår de som ställer frågan "Hur blev du upptäckt av ditt förlag?". Det är oftast aspirerande, drömmande unga tecknare som själva en dag vill ha ut sina serier på marknaden. Och det ÄR en bra idé att fråga en som tagit sig en lite längre bit på vägen hur man tar sig dit. Så att man inte går vilse när man själv ska göra det.

Ändå blir jag (pinsamt nog) rätt putt när folk ställer frågan. "Upptäckt"? Va?
Därför svarar jag klart och enkelt på frågan nu: Det blev jag inte.

Tänk vad enkelt det hade varit. Jag håller med, jag hade velat bli "upptäckt". Tänk om det stora förlaget hade snubblat över min hemsida på nätet, eller hittat mitt telefonnummer på eniro, så lätt det hade varit!
Men tyvärr, mina vänner, så lätt är det inte.

Men misströsta ej! Jag ska ge er ett recept som jag lovar kommer smaka toppen:


Natalias Framgångsmuffins
Ca 10-20 st

Du behöver:
7 dl Självförtroende
100 g Tekniskt kunnande
4 msk Disciplin
1 krm Hybris
1 dl Social kompetens

Gör såhär:
1. Blanda hälften av Självförtroendet med det Tekniska kunnandet och Diciplinen. Rör noga. Baka muffinsen i passande tid. Inte för länge, dock!
2. Vispa nu ihop resten av Självförtroendet med den Sociala kompetensen och Hybrisen till en fin glasyr och dekorera muffinsen med den. Kom ihåg att inte överdosera Hybrisen!
Skicka nu iväg dem för provsmakning!


Okej, jag ska tala lite mer i klarspråk. Man blir inte upptäckt. Man måste stånga sig blodig om och om igen för att nå igenom och få ut nått. (haha, mitt misslyckade försök till klarspråk)

Men kom ihåg en sak: varje "nej" göra dig starkare. Varje dröjande svar mer envis. Varje sneglande blick mer hoppfull. Och när väl det efterlängtade ja:et kommer, då...!
Då kommer du vara värd det, och redo för vad det innebär.

Så mitt tips är:
Rita en massa serier. Gör serier som har målgrupper (tänk på vem som ska läsa den) och kontakta tidningar och förlag som vänder sig till den målgruppen. Visa dina serier med självsäkerhet, men var beredd på kritik på ett "nej" (det gör det hela lättare). Ångra inget du skapar, för en dag kan du hitta rätt plats för just den serien.
Och ett sista tips... rita korta serier, i alla fall i början. Det är lättare att få ut en kort serie, och så kan du göra fler av dem.

Hoppas det blir mycket bakande hos er nu, och ibland kan det vara bra att gå vilse lite grann, för man kan hitta hemliga stigar som andra inte hittat... ^^

För er som vill veta om det är en bra idé att bli serietecknare, läs gärna också mitt inlägg om eget företagande som serietecknare.

5 comments:

 1. Tack för blogginlägget :D
  Jo med "upptäckt" anade jag nästan att du fick slå pannan blodig.
  Men är otroligt glad för din skull, fortsätt jobba hårt så kommer alla som en gång tackade nej till dig att få äta upp sin skit! Tack för all inspiration med att fortsätta kämpa!

  ReplyDelete
 2. du är så himla duktig!=D
  jag älskar oxå att rita och läsa manga^^
  kolla in min blogg www.svanstrar.blogg.se

  ReplyDelete
 3. Vilket underbart bra sätt att förklara det på! Så klockrent! Det här var den bästa texten jag läst på mycket länge! Jag känner verkligen igen mig i hur det var för mig med. Det är konstigt att så många tror att förlagen liksom kommer och knackar på dörren hemma hos en för att de vill ha ens illustrationer. Så är det ju inte, det är verkligen hårt slit från morgon till kväll!

  ReplyDelete
 4. Ja, exakt! Tack så jättemycket!! Va glad jag blir att du gillade den! Nån dag vill jag skriva en hel bok om hur man ska göra för att bli utgiven, och även för att få sin serie poppis sedan, för det intresserar mig mycket och jag ser så många som tror de väljer rätt väg till framgång, som tror de tar genvägar men egentligen tar omvägar. Hoppas det finns en marknad för den en dag... Kasnke som en antologi med flera personers redogörelser?

  ReplyDelete