19 November 2009

Jobb, fritid, jobb, fritid...

Alltid detta dilemma.

Som frilansare inser man ganska tidigt att man måste kunna inta flera olika roller i sitt arbete. Egenskaper som dessa roller bör ha är viktiga för att "företaget" (d.v.s. jag) ska kunna fungera och utvecklas.

Först o främst skaparen, denna ovärderliga diamant. Det är detta geni vars kunskaper och skicklighet som kommer sätta mat på bordet. Men skaparen kan även likställas med arbetaren. Den som får slita, arbeta övertid om så behövs och som jämt klagar på bristen på semester.

Därför behövs chefen. Slavdrivaren, överhuvudet, den som styr skeppet i rätt riktning, som kan ta stora beslut och som har visionerna för företaget. Det är chefen som hela tiden tittar på klockan, och frågar sig själv "Kan vi prestera mer per timme? Per minut?".

Liksom ekonomen, som även ska ha superkoll på allt vad gäller debet och kredit, fodringar och skulder. Ekonomen suckar hela tiden när papprena gås igenom, menar på vikten av effektivitet för att det ska vara ekonomiskt försvarbart att fortsätta företagets aktivitet.

Och sedan den självklare PR-konsulten. Professionell, säljande och listig, men samtidigt charmig, trevlig och lätt att tycka om... Puh! Inte lätt!

Ja, juste, och sedan alla dessa andra roller som man gärna får lära sig, i all hast, t.ex. jurist (avtalspråk är som kinesiska i början), layoutare, förläggare, stylist, hälsorådgivare, personlig tränare....

Så, min [halvretoriska] fråga är:
När tusan kan man få lite fritid?!

Jag tog mig lite fritid denna veckan, och såklart hopar sig arbetet, och vem är det som piskar på mig mest av alla att jobba? Vem är det som gnäller om att jag har mycket att göra och borde sitta o jobba?

Jag, såklart.


I alla fall, här är en bild jag gjorde till en vän förra månaden, på hans födelsedag.
En fanart av en karaktär från figurspelet Warhammer 40K, "Sister of silence".


Steg för steg.

Och nu, tillbaks till arbetsbordet med mej! *pisk pisk*

7 comments:

 1. Jättefin teckning, och gullig blogg:)

  ReplyDelete
 2. Amazing artwork, love the shading on the head and the hair. Amazing stuff, really.

  ReplyDelete
 3. Så när blir du publicerad i Heavy Metall?

  ReplyDelete
 4. Ja inte blir det mycket till fritid för en annan heller om sanningen ska fram... Mycket bra formulerat, jag känner verkligen igen mig i det du beskriver, att man fungerar som olika arbetsroller i en. Det roliga är ju att även fast det kan kännas tungt ibland att ha så lite fritid så väger det upp så himla mycket med hur inspirerande och roligt jobb man ändå har hela tiden! :)

  ReplyDelete
 5. Verkligen, det är ju det som får en att orka med alla de tråkiga bitarna. Men det är bra att påpeka hur det är egentligen som frilanstecknare, för många unga aspirerande tecknare förstår inte hur mycket "tråkjobb" som ligger bakom, att man inte bara sitter och ritar hela dagarna (visst gör man det, men man måste kunna göra allt det andra också, annars får man inte jobb).
  Tack för kommentaren! :D

  ReplyDelete