13 June 2010

Rapport från Japanresan - del 2

Här kommer del två av fotorapporten från min Japanresa i mars, tillsammans med min syster Catarina och min vän Fanny.

Dag tre begav vi oss av på nya äventyr! Malin startade dagen med en ”to die for”-bulle typisk för Japan: Meron pan (melonbröd). Mmmmm!! Saknar dem!!På vägen skulle Malin fråga poliserna om kartläsningshjälp (de är mycket hjälpsamma och har små bås lite här och var på gatorna). Jag och Catarina studerade efterlysningslapparna under tiden...


Vårt mål var den världskända animationsstudion Studio Ghiblis museum. Det var en fantastisk upplevelse, väldigt inspirerande och givande. Museet är väldigt barnanpassat, utan förlust för oss fantaster. Skisser och förklarande av deras traditionella animationsteknik blandades med interaktiva delar där man kunde veva fram skisser så att karaktärerna rörde sig och liknande. Slutligen såg vi en trailer för en kommande Ghibli-film, planerad till 2014 som handlade om möss som tävlade i sumo. Underbart!Yay! Körsbärsblommningen hade redan kommit igång! Här är tre vackra blommor under ett av de rosa träden.Yay! Körsbärsblommningen hade redan kommit igång! Här är tre vackra blommor under ett av de rosa träden.På jakt efter ett matställe hittade vi en massa ”engrish”-skyltar (alltså texter som inte var rättöversatta eller som lät helt galna). Vi bestämde oss för att inte äta på ful-kaféet...Vi hittade ett litet klassikt japanskt matställe på en av gågatorna. Jag tog ramen, med massa läckerheter från havet. Lycklig!På kvällen drog vi till Shibuya(??) där Disney-butiken ligger. Alla snygga skyltar gjorde att man såg ut som en dum turist när man gick och med gapande mun längst gatorna.
Vi skulle nämligen köpa inträdesbiljetter till Disney Sea som ligger i bukten vid Tokyo.Shibuya i nattskrud. Så oerhört lockande och förfriskt och samtidigt pirrigt och fylld med spänning. Nu ska vi festa!Det bar av till en av de kända temarestaurangerna i stadsdelen. I Japan finns nått som kallas för nomihoudai. Det är supefest, där alla i sällskapet pungar upp 350-400 kr och får en trerättersmåltid och hur mycket drinkar man vill från nomihoudai-menyn. Det är ju skapat för klena japaner som klarar 2-3 drinkar, så vi fick en del höjda ögonbryn när vi beställde in sjätte och sjunde rundan!
Just denna baren/restaurangen hade alltså ett tema; fängelsehåla. Servitriserna var antingen sexiga polisbrudar som handklovade folk på artigt japanskt vis, eller fångar med kedjor mellan anklarna.
Det coolaste var att de en gång varannan timme släckte ner stället, körde sirener i högtalarna och skrek: ”Fångarna är lösa!”. In kommer Jason i tomtedräkt, eller en galen seriemördardoktor eller andra Halloween-typer och börjar rycka och slita i besökarna. Som vi skrattade! Tror den stackars japanen var mer rädd för oss utlänningar än vi var för honom...Catarina blandar till en egen drink, hehehe!
Väldigt kreativ drinkmeny, måste jag säga! Antingen vad drycker självlysande i mörkret, eller så kom den i provrör osv.Jag och Fanny fick syn på den största glassen någonsin i menyn, och beställde de omedelbart! Inte kunde vi ana att den var SÅHÄR STOR!Dag fyra bar det iväg till Akihabara, teknik- och animenördarnas Mecca!
På vägen såg jag detta lilla tempel. Det kändes som en väldigt japansk grej, att ha religionen nära till hands. Allt från små träaltare till tempel av olika storlekar. Det kan vara för att shintoismen, som mer berör traditioner och förfäder än gudar och förordningar, bygger på att man ska kunna be för stora som små saker. Man ska kunna gå till ett tempel innan provet, affärsmötet eller läkarbesöket, för att be om lycka och tur.Detta fanns det massor av i butikerna i Akihabara; vending machines. Allt från figurer till nyckelringar kunde man skruva fram, med sina favortkaraktärer från kända mangor och animeserier.En av mangabutikerna, vi fastnade ofta i dem. Det fanns sååå myyycket seeerieeer!En av nördfenomenen: sexig mangaflicka på en snuttekudde, perfekt för den ensamme nörden.
Det kanske passar här att lägga in en liten kul länk.Det var dyrt och trångt på Akihabaras matställen, men vi hittade ett perfekt ställe i en källare som serverade goda japanska rätter för under 50-lappen! Det är värt att leta ibland.På kvällen följde vi med ut med ett gäng svenskar som också bodde på gästhuset. Nomihoudai igen! Och fatta vilken lyxig mat, och så mycket att man storknade, trots att vi var 10 pers!På väg ut snubblande vi nästan över denna mastodontbil! En liten notering: min syster är bara 1,62!


Detta var dag tre och fyra. Mer i nästa rapport, bl.a. Harajuku, Kyoto och annat skoj.

Fotograferna under resan var: Fanny M Bystedt, Catarina Batista och jag.

2 comments:

 1. "handklovade folk på artigt japanskt vis" Kunde inte hjälpa att skratta när jag läste det, det mesta jag har hört om japaner är hur obeskrivligt artiga de är X3
  Hoho länken... Påminner mig om den där killen som gifte sig med ett spel^^'
  Spännande läsning!! :)

  ReplyDelete
 2. Hahaha, gifte sig med ett spel?? O M G ...

  Ja, dessa japaner! Artighet i sitt esse, måste jag säga. Att komma in på 7eleven och bli behandlad som gäst på Grand Hotel gör en sjukt bortskämd! Man tyckte alla var oförskämda när man kom hem till Sverige igen!

  Tack så mycket!!

  ReplyDelete