01 January 2011

2010 - dags för en återblick!

Det känns lite läskigt att läsa gamla inlägg på bloggen, för en del känns som om jag skrev dem igår, och andra som om det var flera år sedan. Återblicken för 2009 är ett sådant läskigt inlägg, för bevisligen jag har inte någon bra tidsuppfattning eftersom det känns som en avlägsen tid, från ett annat liv. Så mycket nytt jag fått uppleva detta händelserika året 2010!
Här följer en återblick:

Milstolparna 2010:
 • Januari var en "restmånad", där jag likt intag av julbordsrester under mellandagarna fick sitta och avsluta allt från 2009 som inte blivit klart. Det var dels Mjau! del 4 för Kabusa Böcker som skulle avslutas, och samtidigt Klimatpimpa din livsstil för Malmö Miljöförvaltning.

 • Jag tog även chansen att ge mig ÄNNU MERA JOBB genom att plugga in Adobe Flash och göra en hemsida och ett spel till Mjau!-serien. Den kom upp lagom till att boken dök upp på Adlibris och de andra internetbokhandlarna för bokning:
 • I februari var jag och signerade den purfärska första delen av Mjau! på Bokskåpet i Göteborg, och därmed kunde jag sålla mig till den lilla skaran svenska mangatecknare som fått ut något eget i Sverige. Tragiskt och underbart på samma gång!

 • Samtidigt hade mitt samarbete med Tokyopop i Tyskland äntligen fått fart, och min redaktör Alex och jag hade livlig mailkontakt medan jag började omarbetet med del 1 av Ein Lied für Elise (jag skulle mest uppdatera bilderna, eftersom den den engelska versionen som jag självpublicerade 2009 hunnit bli rätt gammal, och jag rätt mycket bättre på att rita).

 • Mars var en viktig månad i mitt liv, med en väl efterlängtad resa till JAPAN!
  För första gången i mitt liv, men definitivt inte sista. Det var en inspirationsresa: 14 dagars turistande, äventyrande, shoppande, ätande och skojande. Och när jag tillslut satt på planet hem igen minns jag att jag kände mig som en ny människa. Resan gav mig insikter jag inte skulle kunnat få utan den, speciellt om mitt yrkesval, samt nya möjligheter och en ny syn på marknaden. Läs rapporterna här på bloggen om du vill veta mer om resan.

 • Var på mitt livs första UppCon (mangaonvent i Uppsala) i april. Dels för att promota Mjau! men också för att uppleva det hela, konventet är ju trots allt Sveriges största. Det gick jättebra, och vi sålde slut alla A Song For Elise och The Marauders and The Secret of The Heart (Harry Potter-doujinshin) som vi hade med oss, samt en massa Mjau!, så vi var nöjda!

 • Och så var det dags för Small Press Expo igen i slutet av april. Årets mässa var även releasen för sexserieantologin Swedish Comic Sin, samarbetsprojektet som jag startade upp på Serieskolan hösten 2009. Resultatet blev en superhet bok på 160 sidor med serier av 10 superduktiga aspirerande tecknare (med mig som redaktör), som såldes vid två bord under mässan samt släpptes på releasefesten på Debaser Medis på fredagen. Mer om projektet HÄR.
  Nytt på Nosebleed Studios bord var även bl.a. Mjau! del 1 och 2, som sålde bra.

 • I maj och juni kom del 3 och 4 av Mjau! ut på markanden, och recensionerna började trilla in. Några stucken finns länkade på bloggen:
  Mjau! - recenioner och blommor

 • Maj, juni och juli var fullbokade med arbete med Ein Lied für Elise, så jag behövde tyvärr tacka nej till Sommarkursen på Serieskolan. Jag har hållit i kursen 2007, 2008 och 2009, och tycker personligen att jag har utvecklat en väldigt bra kurs, så det gjorde lite ont i mig att behöva släppa den. Jag övertygade därför min syster Catarina Batista, som då gick sista terminen på Serieskolans första år, att söka platsen. Som tur fick hon den, och kunde med lätthet använda mitt material och vi hade pepp-talks innan kursen satte igång.

 • I augusti hade jag avslutat omarbetet med Ein Lied für Elise. Men inte kunde jag andas ut då inte! (jag är ju inte den som rullar tummarna precis)
  Redan i april hade jag fått nytt jobb som stod och väntade på tur. Min underbara kollega Åsa Ekström rekommenderade mig till sina redaktörer på Bonnier Carlsen när de letade mangaillustratör till Jo Salmsons nya bokserie. Åsa hade arbetat med Jo på bokserien Drakriddare, men hade fått kontrakt med Kartago för sin egen manga Sayonara September och skulle inte hinna arbeta med både den och Jos nya barnboksserie.
  Jag är så tacksam till Åsa och Jo och redaktörerna på BC att jag fick jobbet, det har verkligen varit en spännande erfarenhet hittills.
  Så fick jag jobbet med Häxfolket.

 • Jag började med att rita Häxfolket - De stulna barnen (bok 1) i augusti, var klar i slutet av september men omarbetade den i oktober och halva november. Det var många turer fram och tillbaka, redaktörerna och författaren ville att det skulle vara helt rätt! Samtidigt var det första gången jag helt arbetade efter annans manus, en utmaning i sig.

 • I september skaffade jag mig en arbetsplats utanför hemmet! Yay!
  Jag kände att jag behövde någonstans att gå, där man träffar folk och umgås. Så jag hyrde in mig på SeriestudionMazettihuset i Malmö. Dock var jag hela hösten och vintern enormt dålig på att få tummen ur och åka dit och jobba. Vissa veckor var jag inte ens där en enda gång! Va pinsamt...
  Så i december hyrde jag ut halva min plats till mangatecknaren Joakim Waller. Det var tur det, för ångesten och skuldkänslorna höll på att äta upp mig. Ekonomiskt var jag inte orolig, men det kändes dumt att ha en stol som inte användes alls... Jag är så lat!!

 • Oktober blev ännu en stor månad i mitt liv, med resan till Frankfurts Bokmässa och debuten med Ein Lied für Elise på den tyska mangamarknaden. Det hela var ytterst nervöst. Jag hade haft mina ögon på den tyska marknaden ett tag, men till skillnad från den svenska var jag ju helt okänd där. Pirrigt!
  Resan gick jättebra, alla i Tokyopop-teamet tog emot mig i sin familj med öppna armar, mässan var inspirerande och lärande, och hela upplevelsen urhäftig!

 • Under hösten hade jag några PRAO-elever, tre helt olika tjejer och tre helt olika upplevelser. Den första, Naemi, var så underbart häftig! Fotbollstjej med tecknartalang, som dessutom landade en serie i fotbollstidningen Marta under PRAO-veckan hos mig! Den andra var tyvärr inte lika entusiastisk... Den tredje, Desirée var lite blyg i början, men efter ett tag lossnade det och vi lärde oss en del ihop!
  Det var mycket intressant att ha PRAO-elever, och jag blev lite sugen på att ha en lärling i framtiden... Fast i så fall mer än en vecka, det kändes för kort!

 • November kretsade mycket kring planerandet av Swedish Comic Sin-utställningen på Makeriet i samband med vuxenseriefestivalen AltCom i Malmö. Utställningen gick bra och likaså festivalen, som var välbesökt och med många kändisar både på marknaden och scenen. Stort tack till Mattias Elftorp för det fantastiska arbetet med organiseringen av festivalen!

 • I slutet av november och början av december kunde jag äntligen sätta igång med skisserna till Häxfolket - Fly Sol Fly! (bok 2). Det kändes skönt!

 • Strax innan jul fick jag ett shockerande meddelande. Ett misstag hade begåtts och alla ändringar jag gjort på De stulna barnen var som bortblåsta. Jag fick ersättning och fram till efter nyår på mig att göra om alla ändringar. Så jag kavlade upp ärmarna och ritade om.

Detta året har verkligen varit påfrestande och samtidigt enormt belönande.

Jag har ritat och ritat om och ritat igen, på begäran av nya redaktörer på stora förlag (Tokyopop och Bonnier Carlsen). Det har varit lärdom på lärdom, erfarenheter och insikter, som jag friskt lärt vidare som redaktör för Swedish Comic Sin.

Samtidigt har detta året inneburit både nationell och internationell debut, med Mjau! på våren och Ein Lied für Elise på hösten. Inte bara har faktumet att dessa förlag tror på mig och mina serier stärkt mitt självförtroende, utan dessutom har det lagt en god grund för min framtida karriär. En bok på ett förlag är en enorm ego boost och plötsligt "är man någon" i andras ögon. Sad but true.
Jag känner i alla fall att jag förtjänat detta, så efter att jag skålat lite ska jag smida nya planer för att ta mig ännu längre!

God fortsättning på er allihopa!

4 comments:

 1. Det är så häftigt att läsa om alla dina framsteg.Din tecknarstil är så gullig och charmig på sitt sätt eftersom att den är unik.
  Jag ska bara börja gymnasiet till hösten,men jag vet redan nu att Serieskolan är något jag siktar mot efteråt.Jag skulle bli väldigt glad om jag fick bli din lärling då,eftersom att jag, trots allt, aldrig lärt mig så mycket om teckning som under dina kurser. Tack.//Amanda

  ReplyDelete
 2. Sjukt produktivt år! Väldigt roligt att se en sammanfattning ^^

  /åsa
  http://www.sayonaraseptember.com

  ReplyDelete
 3. Åh! Jag hade jättegärna blivit din lärling! Du är verkligen jätteduktig!

  ReplyDelete
 4. Hej! Åh den tyska versionen av A song for Elise! Jättevackert omslag! kan du inte sälja den på uppcon också? Många läser tyska i skolan och det är bra att öva sig! Ses på uppcon! :D

  /MallaHopeless

  ReplyDelete