01 January 2009

2008 - en liten återblick

Juste! Tänkte att det kanske kunde vara kul att sammanfatta!

Milstolparna:
 • Läste första året på Japanskan på Lunds Universitet, sista terminen. Jag hade inte ritat på evigheter kändes det som, så efter att ha samlat en massa frustration, klämde jag fram första delen av "A song for Elise", lagom till Small Press Expo 2008 i april, som var en kul och intressant upplevelse som alltid.

 • På våren sa jag upp mig som ordförande för Mangakai Lund, för jag kände att jag ville satsa på mig själv. Det var dags att lämna vidare facklan.

 • Jag hade en massa mangakurser och -workshops på skolor och bibliotek runt om i Skåne och lite uppåt landet. Hade med en ensidesserie i Shojo Stars nr 5 och fick illustrera April månad i Bonnier Carlsens "Manganackan 2008/2009".

 • Min serie "Mums Mums Matkrig" kom med bland de 40 internationella finalisterna till Kodanshas 2nd Morning International Manga Competitition. Serien fick "bara" ett hedersomnämnande på "I Seriernas Värld"-festivalen 2007, men tydligen höll den tillräckligt för att komma med på den listan. Det var fint.

 • Efter mitterminstentan gick luften ur mig när det gällde japanskan. Tvingade mig till att plugga, och fixade tillslut sista tentan med ett G. Resultatet efter ett års japanska-studier: Insikten om att Japan inte är mitt mål och att japanska är skitsvårt att lära sig om man inte bor där, samt en handfull underbara nya vänner som jag gärna vill behålla!

 • Inspirerades till en Valborgsserie på 14 sidor, som kanske (troligtvis) kommer bli publicerad under våren 2009.

 • Under sommarnen jobbade jag som lärare på Malmö Serieskolas Sommarkurser för andra året i rad. Det var visserligen tråkigt att behöva jobba (jag är en slacker innerst inne), men fy va underbart det var att lära ut serieskapande och se hur eleverna utvecklades och knöt samman gruppen! Många fina relationer och möten, och jag är så glad att jag fick chansen att leda det hela.

 • Jobbade med andra delen av "A song for Elise" under kvällar och helgerna, så att jag kunde ha den klar till Mangakai Lunds konvent KodachiCon, där jag satt och sålde fansin med Diana Davidsson, bl.a. mina två och Nosebleed Studios fansin.

 • Hösten därpå satt jag hemma och ritade, eller var ute och höll mangakurser. Samarbetsprojekt har varit ledordet! Ett med seriekollegan och nu goda vännen Tomas Antila, som jag startade ett samarbetsprojekt med efter mötet på SPX 08. När han sedan flyttade till Malmö för att gå Serieskolan och började hänga på Mangakai Lunds tecknarmöten kunde vi vidareutveckla idéen, och har nu något hett på g!
  Dessutom ett annat med en av mina ex-klasskamrater från japanskan (också det projektet i grodd-stadiet), samt ett Harry Potter-doujinshiprojekt med min efterträdare på ordförandeposten för Mangakai Lund, Johan G. Vi startade projektet i början av året, och kommer ha det redo för SPX 2009.

 • Utvecklade även en egen idé ("Mjau Mjau") som jag fick mer energi och pepp till att göra efter att ha träffat Yokaj Studio på Bokmässan, och hängt där med syrran och Alice från studion. Det var imponerande att känna hur stor marknaden är, och få en inblick i vad som säljer. Dessutom hade vi skitkul när vi höll i tecknarbattle-saken i Bonnier Carlsens monter.

 • I slutet av november hade jag så avslutat och skickat iväg ett 27-sidors första kapitel av "Mjau Mjau", samt synopsis på 8 till, och inledde därmed mitt långa väntande på svar från något förlag.

 • December månad vigde jag sedan på att rita, och tuscha den 65 sidors långa Harry Potter-doujinshin. Jag hann nästan klart med det, men lite tuschande spiller över på nästa år. (Bilden: Remus, a bishonen in vain....)
Det var mitt kreativa 2008. Lite annat som hände (typ personliga saker) pallar jag inte riktigt ha med. Typ nedgånar som de ni fått läsa om här på min blogg. Kanske dumt att ha skygglappar på mig när jag blickar tillbaka, men jag känner faktiskt att jag behöver lite pepp. Seså, nu ska jag fixa till det mesta!

Bye~!

2 comments:

 1. WOW!
  Jag har sagt det förut med det tål att sägas igen: HEJJA NATALI!!

  Jag hoppas att det släpper för dig i år och att ditt "jävla annama" ger utdelning.(Om inte så vet du att det bara blir att försöka igen och igen och igen...)

  Go Natalia, GO!!

  ReplyDelete
 2. Tack, tack, tack, AT73, för allt stöd du ger mig!

  Ja, jag ska banemej få igång saker iår!

  Tack för kommentaren!

  ReplyDelete