10 July 2017

Nosebleed Studio reser i den svenska historien!

Nu är den äntligen på väg! Nosebleed Studios nästa antologi, med svensk historia och resande som tema.
Omslaget är ett samarbete mellan Joakim Waller och mig:
Jag skissade, han tecknade och färglade, jag layoutade och gjorde loggan.
 Det är till denna bok som jag slitit med min senaste manga, Adjö Sverige, en 42 sidors berättelse om 15-åriga Selma Augusta Ankarberg som reste över Atlanten med sin syster Christina och hennes make Carl-Philip i mars 1881.
 

Allt det är sant. Selma existerade, hennes syster och deras familj också. Och de reste över Atlanten, på riktigt. Allt detta researchade jag så gott det kunde, jag lade säkert över 80 timmar på research om inte mer... 

Jag har också jobbat med dialekt, för jag vill att man känner att det hela utspelar sig i Östergötland på 1800-talet (utan att det skulle bli helt oläsligt). Det var inte det lättaste, men jag bad om lite hjälp i facebook-gruppen Nätverk för serieskapare (som jag f.ö. är grundare av, idag en av de främsta facebookgrupperna för svenska serieskapare, kan varmt rekommendera den för dig som vill få mer kontakt med andra serieskapare på facebook).


Detta är min första helt historiska serie, där jag gjorde grundliga efterforskningar och letade bilder som en galning. Det var frustrerande, stundvis plågsamt så, men också så spännande. Ju mer jag grävde desto djupare fick jag en bild av Selma. Av att hitta hennes historia fick jag en bild av en ung kvinna som fått lära sig att rå om sig själv. En tjej med skinn på näsan. Så tolkade jag i alla fall henne.

Att skapa historiska serier är något helt nytt för mig. Istället för att skapa något från inget handlar det snarare om att lägga bitarna på plats utifrån den fakta man funnit. Det är nästan lite som att gå baklänges. Även om det är ett annorlunda arbetssätt så tycker jag om utmaningen. Jag kan nästan lova att detta inte blir den sista historiska serien jag kommer göra!

Boken släpper vi även som e-bok på engelska, och till den ska jag finurla lite på den engelska översättningen... Den måste ju också utstråla viss historisk och lantlig karaktär. Jag ska få lite hjälp med detta av två amerikanska facebook-vänner. Detta är en sida innan jag ändrat engelskan. Den känns inte rätt, att Selmas far talar med så ren engelska, han är ju en enkel man.


Teckningsmässigt ville jag arbeta med mina favoritmaterial: stålstift och mangapapper. Den är tuschad med Tachikawa Maru-pen och Pilot-tusch på I-C Inc mangapapper i format B4.


 Under hela processen har jag lagt upp bilder på min instagram, samt även några små filmer när jag tuschar:


Boken släpper vi till NärCon Sommar i slutet av juli, men vi håller just nu en tävling där man kan vinna ett exemplar av boken!

Chibi av Magnolia Winroth, vår nyaste medlem!
Tävlingen går ut på att rita en bild eller skriva en text på temat "resande i svensk historia". Du får tolka temat precis hur du vill, från bokstavligt till mer abstrakt. Det måste vara på svenska och barnvänligt.

Ladda upp din bild eller text på instagram eller facebook med hashtagen #NosebleedStudioreser.
Det får vara max 1 bild per person, och max 1500 tecken för text-bidrag. Deadlinen är den 15 juli.

Vi kommer att utse 3 vinnare som vinner en varsin gratis bok. Vi kommer även göra reklam för vinnarna genom att posta deras bidrag på våra sociala medier.


Missa inte chansen att vinna ditt eget exemplar av vår bok! Just nu är det inte så många som laddat upp bilder och texter, så chanserna är mycket goda!

No comments:

Post a Comment