31 December 2015

Recensioner och posdcasts!

Tänkte såhär på sista dagen av året samla de recensioner och podcasts som nämnt Sword Princess Amaltea 3 (eller som jag deltagit i).
Först ut är en recension i LitteraturMagazinet:
En både gullig och intelligent seriesaga - LitteraturMagazinet

En väldigt bra recension, även om den var kort. Hade tacksamt tagit emot mer eftersom detta är sista delen i serien, men samtidigt förstår jag att recensenter har begränsningar. Och utan att avslöja för mycket så kan jag ju säga att jag själv hade haft svårt att recensera en sista del i en serie som denna, eftersom den innehåller flera plot-twists som är svåra att inte förstöra för läsaren om man skriver för mycket.
Men en del fina citat i recensionen, bl.a.:
"Det är starkt och nyttigt att läsa. Böckerna om Amaltea klassas som ungdomsserier och det innebär en viss gullighet, men främst är detta en oerhört intelligent serie som alltid är estetiskt snygg i en personlig mangastil, men också har innehållet på plats i varje serieruta."
Sebastian Lönnlöv, LitteraturMagazinet

Sedan ännu en recension, denna lite mer blandad i smaken:
Sword Princess Amaltea. Bok 3 - DAST Magazine

Detta var också en relativt kort recension, även om den ger mer feedback på innehållet. Dock uppstår några frågor i mig kring "svensk mangastil", vad menar Johannes med det? Syns det i stilen att jag är svensk? Det visste jag inte, haha.

Sedan tänkte jag ge lite svar på tal angående muskler på män. De av er läsare på bloggen som sett mitt föredrag om hur jag skapade Sword Princess Amaltea (har hållit det på diverse ställen) vet att jag hade en medveten tanke med kroppsformerna och de manliga karaktärernas utseenden i böckerna. Jag stör mig jämt på att fantasyfilmer väljer att med några få undantag fortfarande rollfördela kvinnorollerna till skådespelerskor med samma kroppsformer: slanka, smala och fagra. Detta är en grav felrepresentation av kvinnor i allmänhet, eftersom det begränsar vad vi ser som vackert eller "normalt" för en kvinna. Långa, musklulösa eller bredaxlade kvinnor blir inte representerade i samma utsträckning, och därmed anses de inte lika representativa för kvinnor i allmänhet. Detta formar vår syn på kvinnonormen.

Samma sak gäller för kroppsbehåring. Hur innihellskotta har kvinnliga krigare tid att raka sig under armarna och på benen när de är ute i skogen? Eller varför?? Kolla på tv-serien om Krigarprinsessan Xena, hennes armhålor är slätrakade som en 5-årings. Det är inte så kvinnors armhålor ser ut, men på grund av överrepresentation på film har det bildats en norm, som är så styrande att flickvänner tvingas raka sig för att deras pojkvänner är hjärntvättade till att ogilla kvinnligt kroppshår. Inte okej!

Så, genom att rita alla männen i Sword Princess Amaltea som fagra, klena, rakade (inget ansiktshår på någon av dem!!) och stöpta i samma kroppsform, ville jag ge alla manliga läsare samma frustrerande känsla som jag får när jag ser denna skeva representationen på film och i serier.
Och Johannes kommentar visar på att jag har lyckats, hehe!

Ett bra citat från recensionen som jag gillade:
"Vem ska läsa denna trilogi? Alla föräldrar som vill att sina barn ska växa upp med ett kritiskt sinne ska låta dem läsa detta. Alla som vill uppleva en skruvad saga med en illa dold feministisk agenda ska läsa detta. Alla som gillar manga ska läsa detta. Detta är nämligen bra på riktigt."
Johannes Genberg, DAST Magazine

Sen var det även en recension i Bild & Bubbla nr 205 av Sword Princess Amaltea 3, men den var så kort och intetsägande att jag inte ens pallar kommentera den här. Ovärdigt benämningen recension, i min mening.

Nu över till podcasts som jag deltagit i eller blivit omnämn i!
Först ut är ett samtal som hölls i Svenska Tecknares monter på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg i september. Tillsammans med Josefin Svenske (redaktör på Rabén & Sjögren och förläggare för Kolik Förlag) samt Johan Unenge (skapare av bl.a. Eva&Adam samt läsambassadör) satt jag med och samtalade om hur se svenska barnserierna ser ut idag, vad som behövs och hur de kan främja läsandet för unga nyfikna men kanske läströtta personer.

Prata! Serier för barn - Svenska Tecknare

Det var väldigt kul och intressant. Johan är en stor idol för mig, jag minns att jag läste KP främst för Eva&Adam (och såklart för Kropp&Knopp, det gjorde väl alla). Den försynta och tillbakadragna Adam och den aktiva och pådrivande Eva var en så frisk fläkt bland de annars ganska könsnormativa barn- och ungdomsserierna som behandlar relationer.
Josefin är inte bara min egen redaktör på Amaltea-projektet, utan dessutom en av få kvinnliga serieförläggare, vilket jag beundrar!

Är du sugen på att veta mer om barnserietrenden som är på väg nu och vad den kommer kunna ge, lyssna på detta samtal!


Sist men definitivt inte minst släppte Comixpodden ett HELT AVSNITT OM MINA SERIER (!!!), som en lite förtidig julklapp!
61.A song for Natalia - Comixpodden

Ni fattar inte hur glad jag blev av detta!!
Det är som massage för egot! Det är så kul att höra Joakim och Petter diskutera var och en av mina längre serier, och ge sina tankar kring karaktärernas drivkrafter, plot-twists och samhällsstrukturer. I 2 TIMMAR!!! De nämner en del spoilers, men varnar innan för den som inte läst alla ännu.
Detta var nog en av de bästa julklapparna jag fått i år! Tack så mycket, Comixpodden!!
Jag kan varmt rekommendera Comixpodden, speciellt om du gillar att lyssna på poddar medans du ritar!


Så med detta avslutar jag året, och tack så mycket för ännu ett år som du följt med mig genom mina äventyr under 2015. Nu mot nya äventyr!

2 comments:

 1. Åh vad jag längtar efter att få läsa Sword Princess del 3! :D Hur många serieböcker har du gjort? :o O.o
  http://finlandsgullet.wordpress.com/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hihi, hoppas du får chansen snart!
   Den borde finnas på biblioteket redan!

   Jag har gjort Mjau (4 små och en samlingsbok), A song for Elise (första utgåvan 2009 och nyutgåvan 2013 + Ein Lied für Elise, den tyska versionen), Sword Princess Amaltea (3 böcker). Samt deltagit i 4 antologier av Nosebleed Studio, ett antal andra antologier och flertalet fansin av Nosebleed.

   Delete