16 September 2015

200:e blogginlägget!

Japp, jag har skrivit på denna bloggen i alldeles för många år, haha...

Jag tänkte dock att varför inte göra en sammanfattning av vad jag skrev om varje år:
(ooomg, detta kommer bli långt!)

2008
 
Jag börjar mitt blogg-författarskap starkt med ett inlägg om hur mitt liv ser ut som "arbetslös" (alltså som frilansande tecknare). Buhuhu, stackars mig! Så jag försöker skaffa mig jobb som illustratör men jag blir bara mer och mer desperat.  Bokmässan ger lite tröst, och inte minst tecknarträffen. Samt mangabattle-eventet. Ouch, de fotona... Så ung jag ser ut!
En illustratörstävling med oschyssta regler är värd att nämna, samt jag dabbar i digitalt måleri här och där.
Men plötsligt lossnar det, både med jobb (visserligen lärarjobb) och med en serieidé: första utkastet till Mjau! Samt ett större teckningsuppdrag, med hologram, beställd av IT-nissar i Blekinge! Dock är mitt ego fortfarande svajjigt, och det kan man läsa om när jag inte vinner en teckningstävling på J-popCon.
Jag kämpar vidare med min serie A song for Elise som jag lägger upp på nätet och gör fansin av, samt ligger verkligen inte på latsidan med både Mjau! (Mjau Mjau) och Harry Potter-doujinshi på gång. (hur orkade jag?! hahaha)
Tillslut skickar jag iväg pitchen för Mjau! (Mjau Mjau) och påbörjar den långa väntan...
Och mitt i allt det tar mitt 2,5 års långa förhållande slut. Krasch!

2009
Året börjar lysande! Jag lovar mig själv att inte skaffa ett nytt förhållande på ett år utan satsa på serierna. Jag gör listor och ställer i ordning min arbetsplats. Och det verkar betala av sig... A song for Elise ökar i fans på webbseriesidan medan Mjau! (Mjau Mjau) får ett utgivningskontrakt och jag lyckas få in en manga i mangatidningen Shojo Stars!
Samtidigt vågar jag vara lite personlig på bloggen, och skriver om mitt kärleksliv~
Och så trycker jag min första egna bok: A song for Elise! Släpper den på SPX och har det livat!
Recensionerna låter sig inte väntas på, både en del positivt, hyllande och lite mer svalt. Samt releasefest, yeah!!
Och så kommer ett stort projekt, ett erbjudande jag inte kunde tacka nej till. Jag kämpar på!
Plötsligt kom den, som en virvelvind: Kärleken! Och lika snabbt som den for in så stormade den vidare och lämnade mig skadad på marken.
Så jag tvingas plocka upp de trasiga bitarna av mig och limma ihop dem, och fortsätta framåt med planer och projekt. Resan till seriefestivalen Amadora BD (inbjuden via en god vän) kommer och lyfter mig ur min stress-vardag och lyser bokstavligen solljus in i min gråa regnperiod.
Åter vid ritbordet känner jag av stressen igen. Som tur kan jag balansera ritandet med lärarjobb och lite julfirande. Och troligtvis en av mina allra bästa julklappar någonsin: ett mangabokskontrakt hos tyska Tokyopop!

2010
Året börjar bra! Jag debuterar på svensk marknad med Mjau! och bygger en flashig hemsida! Signeringar och recensioner och blommor!
Samtidigt är projektet Swedish Comic Sin redo att lanseras, som startade redan hösten året innan. Och mitt i allt åker jag på mitt livs resa till Japan - för första gången! Det blev en ordentlig rapport från resan med inte bara en, två, tre utan hela fyra inlägg, inklusive redaktörsmöte på Shueisha! Woah!!
Våren drar igång rejält med konvent och seriemässor och boksläpp! Och hela tiden sliter jag med uppdateringar av seriesidorna i A song for Elise för den tyska versionen, vilken sedan direkt avlöses med illustrationsuppdrag för Häxfolket hos Bonnier Carlsen. Plus PRAO-eleven Naemi! Jag passar på att bli facebookare också, haha...
Vid det här laget har jag börjat få lite uppmärksamhet i media och det kommer ibland fanmail, ofta med frågan "Hur blev du upptäckt?", vilken jag svarar på på bloggen.
Äntligen släpps Ein Lied für Elise och jag får åka på en VIP-ig resa till Frankfurts Bokmässa~
Samtidigt firar jag ett år med min pojkvän, och vi är fortfarande ihop idag (2015).
Hösten fylls annars av barnboksillustrationer till Häxfolket, ett rätt så maffigt projekt. Jag äras med Lunds Kulturstipendium och firar jul i Småland.

2011
 
Året börjar bra med att jag inte bloggar på 1,5 månad, hahaha... Nåväl, det finns en anledning: jag gör en serie för japanska tidningen Ribbons mangatävling. Samt signerar mangaböcker på SF-bokhandeln och ritar på illustrationerna till Häxfolket. I april är jag med och släpper två böcker till SPX: Swedish Comic Sin 2 (400 sidor tjock!!) och Nosebleed Studios första mangaantologi!
Plötsligt slår tsunamin Japan och jag är med i Tokyopops insamling av pengar för dem. SPX (årets seriehöjdpunkt) slår samtidigt Stockholm och jag bakar melonpan.
Jag får för första gången något form av erkännande i seriebranschen när Mjau vinner andrapris i barnbokstävlingen Bokjuryn 2010, kategorin serier. Men såklart blir det ett känslomässigt inlägg om att aldrig få ett riktigt erkännande...
Våren bjuder på konventen UppCon (*snyft* saknar det) och B.L.Y.G., på vilka jag båda höll föredrag och event. Samt mer bakande, haha!
Åh, ja, vi har vid det här laget skaffat katt! Hilda heter hon. Sommaren är skön, jag får lite vila och hinner på min 25-årsdag reflektera över vad jag åstadkommit. Det hinns även med signering på SF-bokhandeln och en semesterresa till min släkt i Portugal. ❤
Jag missar att skriva på ett tag och beklagar mig över att jag får för få kommentarer (lustigt nog får jag ÄNNU FÄRRE idag, och fortsätter ändå, haha). Samtidigt jobbar jag med illustrationerna till den sista Häxfolket-boken.
Bok- och biblioteksmässan i Göteborg blir en späckad helg, med barnböcker och serier! Och jag har fått en ny docka, som jag stolt visar upp.
I oktober har jag en äventyrlig vecka, med Barcelona-resa, lärarjobb på Malmö Högskola för första gången och klättring på klättervägg! Jag är även på Jönköpings bibliotek för att hålla mangakurs, och blir helt överlycklig när jag ser hur mycket manga och serier de har!
Nosebleed Studio ställer ut på I Seriernas Värld och jag skickar mitt bidrag till Ribbon. Det är pirrigt att vänta på svar! Under tiden får jag chansen att själv bedöma seriebidrag i mangatävlingen Klara, Färdiga, Manga! vilket var kul.
Jag hinner dock inte vänta på svar från Ribbon, utan påbörjar nästa bidrag till dem, Hooked On You, för att kunna få det klart till Nosebleed Studios nästa bok.
Julkalendern på TV är så bra att jag gör en fanart (en av få fanart-bilder jag gjort), och inlägget blir ett av de mest lästa på min blogg. Och lagom till jul får jag dessutom veta att min första serie till Ribbon kom med på en av de lägre prispallarna i deras månadstävling! Jippie!!
I slutet av året jobbar jag på en kort serie med karaktärerna från A song for Elise, som ska vara med i BL-antologin GUYS.

2012
Året startar med att jag bollar tre serieprojekt samtidigt, bl.a. mitt nya fantasymangaprojekt. Jag får  chansen att läsa utvärderingen som den japanska juryn gjorde av mitt bidrag till Ribbon, väldigt intressant! Och samtidigt utkommer Mjau! i den portugisiska mangatidningen Banzai.
Så är jag äntligen klar med mitt andra bidrag till Ribbon, och gör dessutom min första video på youtube när jag tuschar.
Nosebleed Studios andra antologi Seaside Stories släpps och vi säljer den på Stockholms Internationella Seriefestival, där jag även säljer första kapitlet av A Sword Princess Tale.
I juni får jag svar om mitt andra Ribbon-bidrag, som också fått en utvärdering i tidningen! Väldigt intressanta kommentarer...
Nosebleed Studio är på plats när sista UppCon någonsin går av stapeln. Under sommaren startar jag och min vän Elise också projektet NonStopCon (Tyvärr går projektet utför några år senare...) samt jag reser till Portugal igen och får en nördig resa!
Sommaren avslutas med mitt första NärCon, samt en resa till konventet NowJapan i Vilnius! Tyvärr ser det inte ut som om jag gjorde några rapporter...
Hösten startar med att jag blir intervjuad av City Malmö och vi bygger om Nosebleed Studios hemsida. Sen plötsligt sitter jag med Emil på flyget till New York Comic Con!! Det resulterar i en lång och bildrik rapport, och massa tips för den som är sugen på att åka dit.
seriemässan AltCom i Malmö säljer vi i Nosebleed Studio våra mangaböcker, samt jag senaste Swedish Comic Sin 3. Året avslutas med en julrabattskampanj på vår hemsida.

2013
Året inleds med att jag planerar nytryck av A song for Elise, eftersom jag självmant lyckats sälja de 400 exemplar jag tryckte 2009. Samtidigt går även Mjau! i nytryck som en fin samlingsvolym.
Jag sitter såklart inte still, och bollar lärarjobb och serieprojekt under tidig vår, bl.a. mitt tredje bidrag till Ribbon. Nosebleed Studio testar också för första gången på crowdfunding, och det går väldigt bra!
Men vårens riktiga höjdpunkt måste vara kickstarten av Sword Princess Amaltea (f.d. A Sword Princess Tale)! Jag börjar också lägga upp fler videos på youtube, bl.a. när jag tuschar omslagsbilden till första boken.
Jag gör också ett långt inlägg om en recension av Nosebleed Studios antologi Seaside Stories, som jag inte tyckte riktigt var en bra recension. Det blev en hel ordväxling med recensenten i kommentarerna....
Sommaren erbjuder mycket ritande på Sword Princess Amaltea, konvent och mässor samt en inbjudan - till Japan!! Jag gör en lite sen rapport tillslut (som del av årssammanfattningen), trots att resan var en succé hade jag inte tid att göra den tidigare.
I slutet av juli är jag helt plötsligt (haha, typ inte) klar med bok 1 av Sword Princess Amaltea, med släpp på Bokmässan + awesome trailer!
Hösten drar igång med konventet Confusion, föredrag och signeringar samt en stor prisceremoni för att Häxfolket vann Nordiska Skolbibliotekarieföreningens barnbokspris! Och recensioner, så många recensioner~
Året avslutar jag med en julspecial på hemsidan, med signerad och julklappsförpackad Sword Princess Amaltea.

2014
Årets första inlägg handlar om att jag börjat arbeta på andra boken av trilogin Sword Princess Amaltea, samt håller föredrag om mangastereotyper på Seriefrämjandet Skånes möte. Sen drar Nosebleed Studio till NärCon Vinter där jag håller samma föredrag. Och jag lägger upp en ny tuschnings-video på youtube!
Under våren åker jag även till event med Kolik förlag (så som SciFi-mässan i Malmö), vi skaffar oss en till katt (Lovis), samt jag drar till många konvent och mässor och håller föredrag, så som GothCon, LitteraLund, FairyCon och sist men inte minst S.I.S.
På något vänster lyckas jag få klart Sword Princess Amaltea bok 2 redan i juni (mycket tack vare mina assistenter!), samtidigt som jag under hela året jobbat på Serieskolan i Malmö som lärare (visserligen bara 30%). Det blir smygsläpp av boken på NärCon Sommar, med coola linnen och tygpåsar och annat merch! Men precis innan dess drar jag och Emil till Portugal igen, där jag också får träffa lite fans~
Signerar på SF-bokhandelns 30-årsjubileumsvecka samt skriver ett argt inlägg om boken Kvinnor ritar bara serier om mens. Eller ja, snarare om en incident kring den boken, samt den manliga dominansen i svenska serieförlag. Detta blev nog mitt mest lästa inlägg, och slog julkalender-fanarten, haha!
Min höst blir väldigt stressig. Bolla serielärarjobbet på Serieskolan (som då gick upp i tid temporärt och bitvis var rätt så känslomässigt krävande) och att min mormor hamnade på sjukhus, med tecknandet och mässor blev stundvis lite väl påfrestande. Jobbigaste hösten hittills, tror jag...
Som tur avslutas året med lite upplyftande pepp när vi i Nosebleed Studio crowdfundar vår Stora Mangasamling, samt drar till Confusion.

2015
  
Årets rivstart blir resan till seriefestivalen i Angoulême i Frankrike, inbjuden av Svenska Institutet! Ännu en sådan där personlighetsutvecklande resa, som den till Tokyo 2010, Frankfurt 2010, New York 2012 och Tokyo 2013. Plus nya kontakter, yay!
Jag uppdaterar sporadiskt, men lite recensioner av Nosebleed Studios Stora Mangasamling nämner jag, samt rapporterar från Malmö Seriefest som jag är med och organiserar på Malmö Stadsbibliotek.
Jag åker också till PicaCon, första konventet som faktiskt betalat mig för att komma och hålla föredrag! Framsteg, yay!
Innan SIS hinner jag vara med och producera och crowdfunda två serieböcker; Swedish Comic Sin 5 och Freya - Sequential Love Stories.
Sommaren blir tyst på bloggen, eftersom jag sliter som ett djur för att få klart Sword Princess Amaltea bok 3. Tillslut kan jag göra en lång uppdatering med rapporter från SIS, KodachiCon, tyska konventet DoKomi och sist men inte minst NärCon Sommar, där jag för första gången hade rollen som områdesansvarig för Artist Alley. Det var riktigt kul!
En längre rapport från DoKomi kom lite senare, med många bilder.
Och så när jag nu var klar med sista boken av Sword Princess Amaltea, så kunde jag äntligen få sätta igång mitt nya projekt som jag sett fram emot i typ ett år: att animera Mjau!
Det är så långt som 2015 avverkats, så nu bär det av... Mot FRAMTIDEN!!

Dessutom:

Jag gillar statistik, speciellt om min serieproduktion, och gör flera inlägg om detta:
2008 - 2009 - 2013 - 2015

Jag gillar också att hålla på med nyårslöften, och här kan du läsa om dem:
2009 - Året då allt ska hända!
2010 - Året då allt kommer att hända!
2011 - Men var lite stolt för fan!
2012 - The year of new beginings!
2013 - Let's draw!
2014 - A year of reaping the fruits
2015 - The year of new challanges!

Samt jag gillar även att sammanfatta mina år mer i detalj, och här kan du se varje års sammanfattning:
2008 - 2009 - 2010 - 2011 - 2012 - 2013 - 2014

2 comments:

  1. Jag har följt din blogg sedan du fick Mjau! antagen. Tiden har verkligen gått fort! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Åh, ja, jag minns! Tack så jättemycket för att du följt med! Även om bloggen blivit liggandes i perioder så har jag känt ett behov av att dokumentera det som händer. Dels för mig själv men också för att jag vet att det finns en del där ute som kanske vill se hur det hela började. Vart jag startade, alltså där alla startar: på botten, för att ta sig uppåt!

      Delete