16 August 2015

Jag återvänder från min grotta~ (+ rapport)

Åh, wow, här har det varit tyst ett tag!
Men det finns anledning till det. I måndags lämnade jag slutligen in filerna for sista och tredje boken av Sword Princess Amaltea till tryck!! *faller ihop i en liten hög*
Så... mycket... arbete...! Äntligen... klar...!

 Såhär se omslaget till Sword Princess Amaltea 3 ut, den utkommer i september i Sverige!
Jag har praktiskt taget slitigt som ett djur för att få klart det. Och med det menar jag suttit hemma och ritat, varje dag. Typ. Okej, lite undantag har skett, så som seriemässor, jobbet på Serieskolan samt lite andra ansvarsområden (t.ex. Nosebleed Studio).
Så vad har jag hittat på sedan maj?
Jo...

Svenska Barnboksinstitutets halvdag om barnserier (5 maj)
I samband med Stockholm Internationella Seriefestival höll Svenska Barnboksinstitutet en halvdag om barnserier, med seminarier och samtal. Jag fick den enorma äran att sitta i en samtalspanel med Joakim Gunnarsson som skapat Katten Nils i KP och ingen mindre än Lena Furberg (!!!) som tecknat hästserier i drygt 40 år i Min Häst jag var helt star struck! Samtalet var riktigt intressant där vi diskuterade bl.a. arbetsprocesser, läsare och censur.

Lena och Joakim och jag vid podiet som drar en kort presentation
av mina serier. Foto av Josefin Svenske på Kolik Förlag.


Stockholms Internationella Seriefestival (9-10 maj)
Nosebleed Studio och jag hade bord på årets mässa, men placeringen var rätt kass så många av våra fans hittade oss inte. Vi stod längst in i ett trångt och svettigt rum med ryggarna mot ingången, så ingen såg våra stora vepor. Värdelöst...
Jag skickade ett långt mail till arrangörerna med förslag och konstruktiv feedback på hur det skulle kunna bli bättre, men fick lite svalt bemötande tillbaka. Jag förstår att de är hårt pressade från många håll, men jag hoppas inte festivalen förvandlas till en marknad för de stora aktörerna (förlagen) och att vi mindre aktörer får det som blir över. ☹
Festivalen var i övrigt superkul, och det var som alltid trevligt att träffa personer som man annars inte träffar så ofta, nya och gamla vänner, fans och kollegor!

Hela Nosebleed Studio på S.I.S.:
Jag, Joakim Waller, Alice Engström och min syster Catarina.

KodachiCon (14-17 maj)
Ingen rast, ingan ro! Direkt efter S.I.S. var det dags för nästa evenemang, KodachiCon i min hemstad Lund. Skönt att kunna sova i sin egen säng, och trevligt att träffa massa manganördar många gamla vänner och mycket nostalgi!
Nosebleed Studio hade såklart bord, och jag höll även en föreläsning om Sword Princess Amaltea och hur jag utvecklade serien!

Nosebleed Studio på KodachiCon,
representerad av mig och Catarina (bakom kameran).


DoKomi (22-24 maj)
Raskt vidare till Tyskland! Jag och min syster Catarina packade våra väskor och flög till Düsseldorf för en helg på DoKomi där vi sålde Nosebleed Studios böcker. Och wow! Vilken mässa! Det var över 10 000 pers där, och deras Artist Alley var gigantisk!
Vanligen är Artist Alley mellan 5-40 bord på svenska mangakonvent, men här var det över 200!! DoKomi står för Doistu Komikku Marketto ("tyska seriemarknaden" på japanska) och är inspirerat av Comiket i Tokyo som fokuserar på självpublicerade verk. På DoKomi närvarade även de stora förlagen, en hel del pryl- och klädesbutiker, samt ett stort område för egenskapat mode och prylar och för fanprojekt som youtubekanaler och podcasts. Jag återkommer med en längre rapport från DoKomi på engelska i veckan, med massa foton!
Det var en magisk upplevelse, och jag vill verkligen tillbaka! Så mycket trevliga personer vi träffade, och vi blev även intervjuade av youtubekanalen Animando om den svenska mangamarknaden:Utställningen Freya Sequential Love Stories (12-14 juni)
Tillsammans med teamet bakom shojo-ai/yuri-antologin Freya Sequential Love Stories (som jag skrivit tidigare om här på bloggen) var jag med och anordnade en utställning på Makeriet i Malmö. Vi ställde ut original och sålde även boken på plats och under Feministisk Festival som pågick i Folkets Park samma helg, ett perfekt sammanträffande!
Det var kul att visa upp originalen och arbetet bakom, vi gjorde lite liveteckning under vernissagen på fredagen och bjöd på tilltugg. Blev lite en bra avslutning på denna första men förhoppningsvis inte sista antologin i Freya-serien!

Mina original, gjorda på brunt papper med blyerts och vit penna.
Vernissaget, liveteckning med projektor på väggen!


NärCon Sommar (23-26 juli)
Nosebleed Studio skulle såklart tillbaka till NärCon Sommar eftersom det är Sveriges största mangamässa med i år över 8000 (!!!) besökare! När jag skulle boka bord för oss i april fick jag reda på att ansvarig för Artist Alley tyvärr behövt hoppa av och att det saknades en ansvarig. Eftersom jag varit med och anordnat konvent och mässor tidigare (inte minst Malmö Seriefest i våras, där en stor del av planeringen låg på mig) så tänkte jag "What the heck!" och ansökte – och blev antagen!

Så från april och framåt jobbade jag säkert över 100 timmar dessutom på att fixa det bästa Artist Alley i NärCons historia (eller ja, sedan jag började besöka dem i alla fall). Jag ville bjuda in gäster, ha Q&A-sessioner och signeringar med dem och aktiviteter som fick Artist Alley att blomstra, och samtidigt ge de som ställer ut så bra bordsplacering och service som möjligt. Det var mycket arbete, och bl.a. mycket att lära sig om NärCons struktur och vem jag skulle prata med om vad. Men också kul, speciellt när det väl var över och de flesta verkade tacksamma för mitt och mina "pandors" (funktionärer) arbete. En del av de coola saker som hände på Artist Alley på NärCon Sommar 2015 kan ni se på länken nedan:


NärCon 2015 - Artist Alley

Poster som vi hängde upp och spred online inför NärCon Sommar,
med några av de gäster och aktiviteter som skedde i Artist Alley.

Att NärCon sedan dock fick mycket kritik för att vissa saker inte funkade på mässan tycker jag känns lite avigt. Jag har tidigare faktiskt tillhört en av kritikerna mot hur NärCon styrs, men med nya insikter efter att ha varit med på insidan och sett hur mycket slit, kärlek och stress som alla på alla nivåer genomgår, så känner jag att kritiken är onödigt hård. Speciellt då den kommer från de som gynnas av massor med människors gratisarbete, t.ex. besökare som betalar en spottstyver för alla dessa aktiviteter som planerats i flera månader. Helt ideellt. Jag tycker det är lite dålig stil att klaga och inte vilja lyfta ett finger själv för att fixa till saker, så det var därför jag valde att gå med och hjälpa till istället. Det är så man löser saker i världen, inte genom att twittra ut sitt missnöje. 

I alla fall, NärCon var en riktigt kul upplevelse, en ny erfarenhet och jag blev bara sugen på att fortsätta - trots den överdrivna kritiken i efterhand (inte så mycket mot Artist Alley, där verkar de flesta rätt så nöjda enligt den enkät jag skickade ut till utställarna i efterhand). 


Nosebleed Studio i nästan helhet. Alice saknas, men vår nya medlem
Elise Rosberg är med! Hon kommer vara med och testa på att jobba
med oss för att se om hon vill vara med i föreningen.


Norge-resa (1-5 augusti)

Okej, jag tog mig lite semester... *skäms*
Sambon och jag tog tåget till Oslo, stannade två nätter och åkte vidare till Bergen med tåg. Två nätter där med och flyget hem. En liten turistresa bara. Tågresan mellan Olso och Bergen var dock nog den vackraste tågresan jag någonsin rest! Fotot nedan gör det inte rättvisa... Som högst var vi uppe 1200 meter över havet. och åkte bland glaciärer och snöiga bergstoppar
i augusti!!
Jag behövde det här.


Wooooooooow!


Sen gjorde jag klart boken och skickade den till tryck. Tadaaa! Det var min sommar, i korthet.
Och lagom tills dess började arbetet på Serieskolan igen, haha... suck. Nä, jag är glad att det börjar, jag ser fram emot hösten och de nya projekt jag kan rulla igång (har redan börjat lite). 

Mer om det i kommande blogginlägg!


Tack för att du läste!

No comments:

Post a Comment