17 September 2014

Mannen som bestämde över mensen

OBS! Texten nedan är ursprungstexten, orörd, men jag har lagt tillägg längst ner som förändrat fakta i texten. Vänligen läs allt!


Nu kommer jag skriva något som kanske kan ses som påhopp, men jag är sur och upprörd över ett hyckleri i Seriesverige och känner att jag måste göra detta.

Kanske har jag PMS. Vem vet. Men detta måste ut.

På facebook inleddes en diskussion för ett tag sedan av serietecknaren Frida Ulvegren, som nyss hade lyssnat på Liv Strömqvists sommarprat om mens. Liv berättade att en manlig kollega på en fest hade uttryckt att alla kvinnliga serieskapare skapar serier om mens, och det stämmer ju såklart inte. Tragiskt nog är mens ganska underrepresenterat i svenska serier.

I facebook-inlägget skrev Frida om sin första mens, och tråden fylldes snabbt av mensupplevelser och någon skrev även att de ville se Fridas berättelse som en serie.
Jag känner Frida, hon var faktiskt elev till mig när jag var lärare på Serieskolans Sommarkurs för fem år sedan och jag skrev såklart också en kommentar på hennes inlägg. Jag skrev "Det hade varit riktigt coolt med en antologi med serier av kvinnliga serieskapare som berättar om mens!" (typ). Serieskaparen Sara Olausson visade intresse i tråden, och taggade hennes (manlige) redaktör på Kartago, som svarade "Natalie och Sara, vi gör boken". (ja, felstavade mitt namn, men det är lugnt, jag är van).


Jag blev så glad! En bok om mens! Jag har faktiskt länge velat skriva om en egen mens-relaterad upplevelse som jag kände att jag behövde dela med mig av. Så jag inväntade glatt information eller inbjudan, eftersom jag lite antog att jag skulle få vara med. Jag är inte ett okänt namn i Seriesverige, gör serier för unga kvinnor, samt var den som kom med idén att göra en bok.
Men ingen hörde av sig. Så hörde jag talas om att boken var på gång. Jag kontaktade Sara och hon svarade att deadlinen var precis runt knuten, men att jag självklart fick skicka in om jag ville. Jag gjorde så, och så väntade jag.


Inget svar. Plötsligt släpptes listan över de som är med, och mitt namn var såklart inte med.
Jag funderade på varför. Jag skrev till Sara, ett lite sårat PM om att jag hade sett fram emot att vara med och tyckte att det var synd att jag inte fick det. Hon ursäktade sig och ursäktade att en del av marknadsföringen kring boken också suddat ut mig ur historien om bokens uppkomst.

Och nu till mitt problem. Mitt problem är inte att jag inte fick vara med. Mitt problem är att jag inte fick vara med för att den manlige redaktören bestämde. (Samma manlige redaktör refuserade f.ö. min Sword Princess Amaltea med argumentet "Manga säljer inte")

Det finns ett hyckleri med denna boken, Kvinnor ritar bara serier om mens. I t.ex. Aftonbladet framställs boken som en provokativ bok. Tyvärr är boken liksom allt annat i vårt samhälle styrt av patriarkatet, och väldigt bokstavligt talat i detta fallet.
Det var en man som bestämde vilken mens som skulle få visas. Väldigt provokativt, tycker jag, fast på fel sätt.

Detta leder oss vidare till en diskussion jag tycker vi måste ha i Seriesverige; bristen på kvinnor på redaktörs- och förläggarnivå. Detta är ett allvarligt jämställdhetsproblem och jag tycker att det oftast överskuggas av antalet kvinnliga serieskapare, som lätt kan göra att man tolkar branschen som jämställd. Precis som i musikindustrin kan det finnas massa coola Beyoncé och Lady Gaga men det påverkar tyvärr inte faktumet att ledningen är vit, medelålders och med penis.

Så. Nu tror jag att mitt PMS-tjat är klart. Låt mig avsluta med min egen mensserie, som alltså inte passade den manlige redaktörens smak. (högerklicka och öppna i ny flik om det inte går att läsa ordentligt)


Jag är fullt medveten om att jag troligen bränner en del av mina broar med denna text, men ibland måste man säga det som måste bli sagt och jag tar gärna den risken.

Tack för att ni läste.

TILLÄGG: Enligt en uppgift ska den manlige chefsredaktören inte ha varit del av urvalsprocessen, vilket jag dock inte fått bekräftat. Problemet med manlig dominans i industrin kvarstår dock, så jag tänker inte ändra min text ovan.

TILLÄGG 2: Efter att detta gick ut fick jag redan på att min serie kanske t.o.m. försvann i processen, dvs. att den inte ens blev refuserad. Problemet med manlig dominans i industrin kvarstår dock, så jag tänker inte ändra min text ovan.

TILLÄGG 3: Efter emailkorrespondans med den manlige redaktören fick jag det bekräftat att han medvetet inte varit en del av urvalsprocessen, och att varken han eller redaktören Sara kan minnas att de fick min serie. Jag skickade den per mail, och möjligen är detta ett tragiskt tekniskt fel som skapade oreda på så många sätt.
I mailkorrenspondansen framlade han att han tycker detta är en viktig debatt och föreslog vi borde se till att det blir ett panelsamtal på en av branschens mässor. Så även om detta med min serie visade sig vara ett pinsamt missförstånd så sådde det i alla fall ett frö till något nytt...
Problemet med manlig dominans i industrin kvarstår dock, så jag tänker inte ändra min text ovan.

9 comments:

 1. Konstigt att din serie inte fick vara med. Jag tyckte den var bra! Ugh, kommer ihåg när jag själv gick till gynekologen när jag hade träffat min nuvarande sambo (ville kolla så allt var i ordning, så att säga). Hann knappt börja samtalet förrän han tipsade om det positiva med p-piller och det skulle lösa alla mina problem, typ. "Det är inte säkert att du drabbas", sade han. Kan säga att jag gick därifrån ganska omgående.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Urrgh... precis! Jag blir så irriterad av att läkare tror att de vet bäst om vad vi behöver - ibland gör de inte det.

   Delete
 2. Tack för att du vågar sticka ut hakan här! boken är bra och viktig, men jag tror också att något gick förlorat i marknadsanpassningen. den aktivistbaserade drivkraften som startade hela grejen till exempel.

  ReplyDelete
 3. Tyckte din serie var skitbra! Härligt att du står på dig och inte heller ändrar din text. Hoppas serien kommer ut någonstans, måste läsas mer :) Jag minns när du berättade för mig om den historian, och jag kommer alltid komma ihåg det och vara kritisk mot p-piller. Min syster har en vän som fått bröstcancer, förmodligen pga p-piller. Härligt att det är det eller att få barn som gäller. För p-piller för män är ju otänkbart eller något.

  ReplyDelete
 4. Jag tycker nog ändå att det är en smula problematiskt att du inte ändrar en del i din text.

  Som du säger är huvudfrågan du vill ta upp till diskussion hur könsfördelningen ser ut på ledande positioner i serie-Sverige vilket inte är textens huvudbudskap så som den nu ser ut.

  Din text har en rubrik som tydligen inte stämmer och en fastslagen slutsats i fetstil (Det var en man som bestämde vilken mens som skulle få visas.) som inte heller är korrekt.

  Större delen av ditt blogginlägg handlar om att du blivit ledsen över hur arbetet med urval och kommunikation skötts. Gorr så, men i fb-tråden som du varit med och startat i gruppen ”Nätverk för serieskapare” förklarar både Frida och Sara varför det blev som det blev. Du verkar också förstå dem.

  Tråden på facebook är mycket intressant och behandlar faktiskt det som du hävdar är dina kärnfrågor. Hur ser det egentligen ut i ledande positioner på förlagen? Hur jobbar man med urval och återkoppling? Vad kan göras för att det ska bli bättre? Relevanta och proffsigt ställda frågor som vi verkligen behöver prata om.
  Den tråden skulle vara relevant att infoga även här.

  Just nu signalerar inlägget mest ilska, och en ilska som dessutom riktas fel, mot kvinnliga redaktörer under extrem press och en manlig förläggare som alls inte var inblandad i urvalet. Hade jag varit i tex Saras situation hade jag tyckt att det var jäkligt jobbigt att veta att den här texten (som inte ger hela bilden och mer eller mindre hänger ut henne som elak) låg kvar på internet.

  Slutligen, vill man nå någonstans i den här intressanta och viktiga frågan behöver inlägg i debatten vara faktabaserade, korrekta och stringent framförda. Annars riskerar man att missa målet och ramla i personlig-vendetta-fällan. För det handlar ju inte om dig som person utan om övergripande strukturer och normer i en ganska liten bransch.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack för kommentaren!
   Jag har såklart funderat på vad jag ska göra med texten om jag får fram information efter att den publicerats, men eftersom jag tycker att hela diskussionen blir förvrängd om jag ändrar ursprungstexten så låter jag helst tilläggen (och din kommentar) stå för efterdebatten. Det finns en fara i att förvränga historia, och på ett sätt blir detta ett straff mot mig själv (med tilläggen är det ju jag själv som ser dum ut, haha).

   Så jag känner inte att det blir rätt om jag ändra texten ovan. Hoppas du förstår. (har lagt till ett tredje tillägg däremot)

   Delete
 5. Tänk om kvinnor kunde bygga upp egna företag, så skulle de slippa gnälla på att de inte får tillräckligt stor makt i företag uppbyggda av män.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tänk om män kunde komma ihåg att vi levde i ett patriarkat och inte gnälla om att könsskillnader är kvinnors eget fel.

   Delete
 6. Synd att din serie inte kom med i antologin! Jag gillade den verkligen :)

  ReplyDelete