23 May 2011

Mjau! fick pris i Bokjuryn 2010!


Jag fick för nån vecka sedan reda på att Mjau! bok 1 kom på andra plats i Bokjuryn 2010, i kategorin serier, och fick i dagarna diplomet på posten!
När jag sedan kikade in på Bokjuryns hemsida såg jag att Mjau! 2-4 också kom med på 10-i-topp-listan för bästa barnserie 2010! Jippie!!
Åh, va glad jag är! Tack till alla som röstade!!

Det är jättekul att kunna jobba heltid med att teckna serier och illustrera barnböcker, varje kontrakt är en ordentlig bekräftelse att någon mer än jag tror på det jag gör och vill se det i tryck. Men mitt ego skulle också må bra av ett riktigt erkännande, så som ett förstapris i en tävling skulle ge. I början av min karriär satsade jag nästan bara på tävlingar, och fick som mest hedersomnämnanden eller semifinalplatser, såsom i I Seriernas Värld 2007 med "Mums Mums Matkrig" (även med i Nosebleed Studios fansin 2008).


Men allt efter som insåg jag att tävlingar och erkännanden inte var det som spelade roll. Vill man leva på detta måste man få jobben, kontrakten, uppdragen. Få, eller ta. Så jag har mer och mer börjat skita i tävlingar.
Och det känns lite skönt att vara underdog i Mangasverige. Jag är produktiv, folk ser mina serier och gillar dem. Ett erkännande som ett förstapris skulle ge, skulle också vara en krona att bära, och risken är att man inte kan bära upp den alltid.

Självklart hoppas jag att en dag kunna mottaga ett förstapris för en serie jag gjort, men jag har inte bråttom och när den dagen kommer kan jag med stolthet se tillbaka på allt jag producerat och byggt upp tills dess.

Tack för att ni läser!

4 comments:

  1. Grattis Natalia!
    Verkligen välförtjänt. Bra mangaserier för små barn borde uppmärksammas mera.

    ReplyDelete
  2. Tack så mycket, Klas. Det håller jag med om! Manga är ett perfekt seriemedium för de små, med starka uttryck mycket fantasifullhet och inspirerande stil. Hoppas verkligen att fler serier som Mjau! får se dagens ljus, det vore nog kul för yngre läsare att ha något som vänder sig till dem.

    ReplyDelete