26 March 2015

Malmö Seriefest i helgen!

I helgen smäller det!
Då öppnar Malmö Seriefest upp portarna för allra fösta gången någonsin!

http://seriefest.se



Malmö Seriefest är en fansinmässa som jag är huvudarrangör för. Från början var det ett samarbete med en annan serieskapare, men hon tvingades hoppa av av personliga skäl. Så nu driver jag det hela i hamn själv.
Mässan arrangeras i samarbete med Malmö stadsbibliotek (som står för lokalerna), Seriefrämjandet (som står för marknadsföringsmaterialet) och ABF Malmö (som står bör kostnaden för bordshyran).

Det hela äger rum i Röda rummet på stadsbiblioteket i helgen, mellan 11-17 på lördag och 11-15 på söndag. På plats kommer det finnas över 75 serieskapare representerade som säljer sina fansin och självpublicerade serier och trycksaker.

Dessutom kommer det ske kul saker på scen, så som högläsning av serier med Serieskolans elever, inspirerande presentation av Steve Nyberg om hur man kan göra snygga fansinomslag, en paneldebatt om hur man kan försörja sig som serieskapare samt mycket mer! Se hela programmet på hemsidan.

Gratis inträde! Kom, kom!!

13 March 2015

Recensioner av Nosebleed Studios Stora mangasamling!



Vi har börjat få lite recensioner av vår senaste bok, Nosebleed Studios Stora mangasamling, så jag tänkte dela med mig av dem här.

Först, en vi fick redan i december, av ingen mindre än serieforskaren och -experten Fredrik Strömberg:

Nosebleed Studios stora mangasamling - Goodreads

Väldigt positiv recension, men även konstruktiv och ärlig:

The comics are all over the place when it comes to genres and themes, but they are all good fun, in the best shoujo/shounen tradition. All are not perfect, and you can actually see the artistic development of these young artists, right there in the pages.

 Absolut, håller med. Vi kände själva att det bar emot lite att ge ut så gamla verk igen, så därför placerade vi de äldsta sakerna i mitten, haha (sist i både den svenska och japanska läsriktingen - den har båda).
Men samtidigt är det så skönt att samla alla våra serier, speciellt på svenska, i en och samma bok. På så vis kan vi se allt vi lyckats genomföra, den blir ett bevis på allt arbete vi lagt ner de senaste 4 åren.

Nästa recension är från bloggen Barnboksprat, där Sanna Juhlin har utvärderat vår bok:

Nosebleed Studios Stora Mangasamling - Barnboksprat

Även denna är superpositiv!!

Tokgillar denna bok!
Åååh!! Tack tack tack!! Så kul att du gillade den, och din 11-åriga dotter! Och nej, det gör inget att hon ville färglägga dem - kanske är det till och med en av styrkorna med manga att man kan färglägga serierna själva? Hihi!

Jag har alltid fascinerats av serier och tycker det är ett helt fantastiskt hantverk att kunna teckna och uttrycka en historia i bilder. Men vad som gör den här boken så bra är att tecknarna är så närvarande. Den innehåller inte bara serier som de gjort var och en för sig, utan är också uppbyggd med anekdoter där man får läsa smått hur de tänkt och känt då de skapat sin serie. Man får en inblick i deras arbete – hur ritar man en serie? Man får en inblick i vilka de är och vad de gillar.
 Underbart med en barnboksrecensent med den inställningen! Tack åter igen! Väldigt positivt!!

Vidare, en sista från Seriebibliotekarien Daniel Gustavsson:

Nosebleed Studios Stora mangasamling - Seriebibliotekarien

Ännu en positiv recension, med liknande kommentarer som de andra att det är rätt så spretigt innehåll men över lag roligt och intressant.

Just extramaterialet tillför kanske inte så mycket. Men att samla allt i en tegelstensvolym tillför mycket. För det allra bästa med boken är dess höga kvalité. Jag hittar till exempel ingen serie jag inte gillar. Jag tror det är första gången det händer då jag läser en antologi. Att få läsa så mycket serier av så hög kvalité är inte något jag gör så ofta. Därför är det glädjande med denna rejäla volym.
Wow! Va kul att alla serierna uppskattades! Då har vi lyckats!
Vi är ju såklart väl medvetna om att eftersom vi är 4 olika tecknare med olika idéer, så blir innehållet rätt så brett. Det är därför vi försöker hålla teman på varje bok. Denna samlade material från tre böcker med teman 5 (5 Years Jubilee), hav (Seaside Stories) och Sverige (Swedish Manga) det kan man även se på samlingsbokens omslag (av Joakim Waller) vilket klart gör att boken känns mer spretig.

Sedan har vi också fått en recension av Bibliotekstjänst, i deras BTJ-häfte. Här kommer ett utdrag:

Gruppen imponerar med att vara så konsekvent i sin målgruppsanpassning, både tema och tilltal håller sig inom ramen för vad som passar 9-12-åringar. De håller sig till tacksamma ämnen som pirater på skattjakt, gulliga djur, tuffa hjältinnor och serier som utspelas i skolmiljöer. (...) Men det är genomgående bra produktioner och feminism och moderna alternativa tendenser är nästan genomgående med på ett hörn. 
- Gabriella Turic, BTJ-häftet
Så positivt, och fint att hon uppmärksammade att vi är medvetna i vårt skapande, och tänker på saker som feminism till exempel. Tack!

Och denna fina recension hjälpte nog en del för insäljandet till biblioteken... De har redan beställt mer än 200 böcker!!! Wooow!!
När vi gjorde denna tjocka fina hårdpärmsbok på svenska tänkte vi faktiskt på biblioteken. Mangaböckerna håller på att ta slut där, för det trycks inga nya och de gamla är sönderslita och faller i bitar. Ändå finns det fortfarande ett stort sug efter manga, det kan jag intyga efter mina besök på diverse bibliotek. Så det känns skönt att vår fina bok får fylla det tomrummet, och att den kommer hålla så mycket bättre än pocketböckerna gjort.

Det var allt!
Tack för att du läste!